Ще има ли оставки!? Огромен скандал със зам. кмета Христина Шопова…

Неправомерни назначения и подставени лица! Кой ще поеме отговорността?

21

Страшен скандал се развихри със ново назначение на зам. кмета Христина Шопова. Оказа се, че неправомерно е назначила Кирил Алексиев за временно изпълняващ длъжността директор на Историческия музей в Благоевград на мястото на досегашната директорка Христина Цонева.

Обикновена справка в Регистър Булстат разкри, че новият директор на Регионалния исторически музей в Благоевград – вр.и.д. Кирил Алексиев е председател на Сдружение „ПРО ВИЖЪН ИНТЕРНЕШЪНЪЛ“, което е поредното доказателство за нарушаване на Закона за закрила и развитие на културата.

От документите е видно, че Кирил Алексиев е управител на сдружението от 22.05.2017г. и до сега няма документи, които да потвърждават, че вече не се занимава с подобна дейност.

А според законовите разпоредби в чл. 9а, т.2 е ясно записано, че директорите на културните институти не могат да са членове на орган на управление или контрол на юридическо лице с нестопанска цел, търговско дружество или кооперация.
Това дава яснота по въпроса за назначаването на временно изпълняващия директор, за когото зам. кметът Христина Шопова на последната общинска сесия каза, че отговаря на всички изисквания на закона.

Запознати коментират, че с действията си Шопова подвежда кмета и вместо да намери подходящ човек за директор на музея, назначава подставени лица. Не напразно комисиите за избор на директори на музеите в страната са вече 9-членни и това е именно, за да се избегне намесата на местната власт в управлението на тези институции.

Възникват много въпроси и един от тях е защо се поставят под риск всички движими културни ценности, намиращи се в Регионален исторически музей – Благоевград, като за негов директор се назначава еднолично от кмета лице, което не се знае дали отговаря на изискванията на чл.28, ал.5 от Закона за културното наследство?

Лице, което не е представило концепция за развитието на музея и не е избрано от комисия, съставена от трима представители на общината, трима директори на национални или регионални музеи и един представител на Министерство на културата, а съгласно браншовото споразумение и представители на синдикатите и асоциацията на работодателите в областта на културата, за най-достойния кандидат измежду всички участвали в конкурса?

Потърсен за коментар вр.и.д директор Кирил Алексиев се скри и  категорично отказа да отговаря на поставените му въпроси.

Саморазправата, премахването на кадри и назначаването на нови е честа практика още от самото присъединяване на Шопова в екипа на Камбитов. Зам.кметицата започна масови смени и назначения в различни ключови звена в общината.

Скоро ще напишем за още назначения на Христина Шопова.

Чл. 9а. (Нов – ДВ, бр. 42 от 2009 г.) (1) Директорите на културните институти не могат да:
1. упражняват търговска дейност или да са управители, търговски пълномощници, търговски представители, прокуристи, търговски посредници, ликвидатори или синдици;
2. са членове на орган на управление или контрол на юридическо лице с нестопанска цел, търговско дружество или кооперация;

          

Временният директор на РИМ

 

 

 

0
0
Други новини
21 Коментара
 1. Читател каза

  Временно изпълняващ длъжността до назначаване на конкурс – нещо говори ли ви? Самите вие си противоречите в написаното! А невежият най-лесно подлежи на манипулация – особено медийна.

  1

  1
 2. хихи каза

  Няма временно , той е управител.Не ви е ясно

  2

  0
 3. Тасков каза

  Шопова все си е в скандали и интриги,но влюбения Кмет и неговата КУЧКА-Ивайло я пазят! До кога ли ще им стигнат силите ???

  2

  0
 4. Илиян каза

  Краят ви е дошъл,сем Шопови-Камбитови! Знаете,че сте в конфликт на интереси? А и не се пазите,все сте си заедно! Преди година все бяхте в х-л БАЛИ,сега сте на всякъде ,особено р-т Кардинал и х-л Езерец и.т.н.Около коледа се държахте за ръчички в Джошоа и т.н. и т.н.Камба,Камбааааа замени 24 каратов диамант за Въглен !

  2

  0
 5. Гошо каза

  Краят ви е дошъл,сем Шопови-Камбитови! Знаете,че сте в конфликт на интереси? А и не се пазите,все сте си заедно! Преди година все бяхте в х-л БАЛИ,сега сте на всякъде ,особено р-т Кардинал и х-л Езерец и.т.н.Около коледа се държахте за ръчички в Джошоа и т.н. и т.н.Камба,Камбааааа замени 24 каратов диамант за Въглен !

  1

  0
 6. КПУКИ каза

  ЧАО,КАМБА! ИСКАМЕ СИ КУЛТУРЕСАТА ШОПОВА! МЪР, МЪР, МЯУ, КУЧКООООО

  1

  0
 7. Ха,хя каза

  Горката Злата, знае ли че Звярът-Шопова ще я погълне цяла!

  0

  0
 8. Избирател каза

  Остана ли някое протеже на Шопова да не е уредено с подходящ пост?!!! То не беше майка й, сестра й, съученички, приятелки, бивши любовници и какви ли още не. Крайно време е този произвол да бъде спрян и тази жена да бъде отстранена от Общината. Ако кметът няма волята да го направи, ще отнесе негативите лично той.

  1

  0
 9. Симона Георгиева каза

  Аман се рече, вече! Толкова ниско Община Благоевград не е падала никога. Засрамете се, вие всички управляващи тази община, вече! Стига толкова!

  1

  0
 10. Росен Георгиев каза

  Браво на Злата Сотирова! Пак добре, че е тя, че иначе никой няма смелост за нищо в тая община. Гледат кмета в очите и си чакат заплатите в края на месеца. Мижитурки!

  0

  0
 11. Асен Георгиев каза

  Браво на Злата Сотирова, постави въпроса, разрови се и ето какъв заек изкочи. Каква ли декларация за конфликт на интереси по ЗПКОНПИ е подал новоназначения директор? Много е любопитно!

  0

  0
 12. Стига каза

  Крайно време е Шопова да си тръгне!Стига интриги, стига лъжи, стига натиск и манипулации ! СТИГА с управлението Шопова-Камбитов!Стига,цял град да се клани и трепери пред една проста сервитьорка и държанка на
  един похотлив и смешен Кмет

  0

  0
 13. Илона каза

  Имаме нужда от ТЕБ момиче- Злата Ризова ! Дерзай! А, Шопова е крайно време да сипе лъжи и съсипва всичко до което се докосне.

  0

  0
 14. Анонимен каза

  Защо публикувате статия с откровени лъжи и непроверена информация! Срам за тази медия!

  0

  1
 15. Незнайко и Смехурко каза

  Защо публикувате откровени лъжи и непроверена информация! Срам и позор за тази медия!

  0

  0
 16. до незнайко каза

  Четете и ще разберете дали са лъжи. Но, вие явно сте на хранилка при Шопова.

  1

  0
 17. Селтак каза

  Значи като набера Злата Ризова на гогъла и ми излизат некакви голи снимки и „дъкфейсове“. Та питам, тая ли е грижещата се за културата в Общината???

  0

  0
 18. ДоСелтак каза

  Незнам голите снимки на Ризова,но цялата полиция и половин град се отвращаваме от голите снимки на,, уж,, културната-Шопова ! За дървената и празна глава знаехме,но тяло-дъска ……..пъпки на ребра…….ужассссс

  0

  0
 19. Ха,Ха каза

  Давай Дончо,покажи всички пози на Шопова!

  0

  0
 20. Шопва каза

  Камбитка, до кога ше я държиш тая мърша бе???? Женичката ти беше хиляди класи над тая, една лъчезарна жена, а тая е изпита от злоба! Ти синпълно куку Камбитка, не става политик от теб!

  0

  0
 21. Фатма каза

  Не я знам аз шопова коя е.
  Но, да ви кажа, станимир радулов оправя нещата там. Освен него са нинчето от музея и денис исаев, мътят главите на хората. Денис го готвят за дир, за това и пуска той самия това инфо, а радулов нали си е бкп и много приближен до главната редакторка на региона, снася яко, запознат съм.

  0

  0

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!