Шефката на IХ ОУ настоява за среща с колегите си от Благоевград, вижте защо…

0

Директорката на IХ ОУ Василка Величкова се обяви за спешна среща с колегите си от останалите благоевградски училища, за да си поделят ромските деца, подлежащи на записване в I клас. Тя сподели идеята си пред репортер на “Струма” вчера и поясни: “Все пак не сме чак толкова много училища и директори. Сигурна съм, че ако седнем заедно, ще можем да се разберем”,пише струмабг.

Още преди да започне подаването на документи, от IХ ОУ обявиха, че няма да приемат ромчета, а само първолаци от квартала “Ален мак” и село Изгрев. Тогава В. Величкова обясни, че ако трябва, ще са с нулев прием, но няма да записват деца от Предел махала, тъй като са надхвърлили лимита си, а политиката на държавата е да се върви към закриването на сегрегираните училища.
Отказът на директорката да приема ромчета стана достояние на Комисията за защита от дискриминация и на Министерството на образованието и науката. Завчера в училището е извършена проверка от РУО. Това потвърди и самата В. Величкова, която разясни, че е издадена заповед с предписания и трябва да започне дейности по организирането на второ класиране. Тя обаче призна, че не знае какви действия да предприеме, при положение че има записани 6 първолаци и не е ясно откъде ще дойдат още.
“Проблемът може да бъде решен, ако във всяка паралелка бъдат разпределени по 2-3 ромски деца”, коментира В. Величкова.

Всъщност такива бяха и уверенията на община Благоевград.
Скандалът тръгна още през месец февруари, когато комисия, съставена от представители на общината, включително и медиаторите, синдикалисти и директори на училиища, сред които Василка Величкова, колегите й от VII СУ д-р Л. Стоянова, на VIII СУ Сергей Биров, на VI СУ Димитър Арабаджиев, обсъжда образователната интеграция и разпределението на първолаците от т.нар. социално уязвими групи. Тогава главният специалист “Етнически и интеграционни въпроси” Ваня Стоименова сподели, че подлежащите на писване в първи клас ромчета са 80 и училищата трябва да имат готовност да ги приемат, а началникът на отдел “Образование” Симона Митова бе категорична, че те ще бъдат разпределени по 2-3 в паралелка.
Въпреки увещанията на В. Стоименова комисията да приеме миналогодишните критетии и стратегия това не се случи, тъй като директорите се мотивираха, че им е нужно време да помислят. В крайна сметка след едночасово заседание присъстващите не решиха нищо конкретно, а втора среща така и не се състоя.

 

0
0
Други новини

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!