Чудо! Лекари спасиха момиченце, родено 490 грама

0 1 001

Бебе, родено с тегло едва 490 грама е било спасено от екипа на Неонатологичното отделение в Русе. Преждевременните раждания у нас се увеличават. Според статистиката, всяко десето дете в България е недоносено.

Всяка година в русенския Акушеро-гинекологичен комплекс се грижат за повече от 160 недоносени бебета, посочва днесбг. Роденото 490 грама момиченце е транспортирано до столичната детска педиатрия и за два месеца вече тежи килограм и половина. Появилите се преждевременно на бял свят деца са по-уязвими и предразположени към инфекции и усложнения. Затова им се отделя специално внимание, включително и кенгуру грижи.

„Имаме много добър ефект. Всъщност, това е контактът на майката с детето, целта е да не се прекъсва този контакт. Изключително емоционално събитие. Това е радост за майката“, коментира пред БНТ д-р Лиляна Ташкова, началник на Неонатология към Акушеро-гинекологичен комплекс Русе.

Според доктор Ташкова, причините да се увеличава броят на недоносените бебета са различни заболявания на майката или проблеми по време на бременността.

„Има усложнения. Най-честите са тези, които засягат неврологичното развитие на детето, съответно увреждане на зрението, слуха, хронично белодробно заболяване“, поясни още тя.

С всичко това екипът се справя, благодарение на модерната апаратура, получена като дарение.

Други новини

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!