Четири общини в Пиринско пред грипна епидемия, вижте кои…

0

Регионалната здравна инспекция в Благоевград проверява случая, при който 5-годишно дете почина след усложнения от грип в държавната болница.

„Лекарите са положили всички усилия да спасят момчето, но заболяването се е развило мълниеносно“, заяви д-р Веселка Мончева, директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ-Благоевград. Детето е издъхнало от двустранна вирусна бронхопневмония след грип и последвали усложнения.
От здравната инспекция съобщават, че нараства заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания в Благоевградска област, но все още не е достигната пределната точка за обявяване на епидемия.

„Грипът е много сериозно заболяване и трябва веднага да търсим помощ още при първите симптоми“, категорична е д-р Мончева.
Пред грипна епидемия са общините Благоевград, Сатовча, Сандански и Петрич,съобщи кметабг.

До края на седмицата експертите от РЗИ ще наблюдават дали ще се задържи толкова висока заболеваемостта и дали ще се достигнат високи стойности, за да обявят грипна епидемия.

Родители коментират, че контролът в детските градини в Благоевград не е на нужното ниво, често малчуганите посещават заведенията болни и така се заразяват един друг. Напоследък гръмна новината, че деца пият вода от една и съща чаша вода, което е предпоставка за зарази. Точно поради тази причина много родители се стреснаха и не пуснаха децата си на детска градина.

Медици коментират,че предпоставки за предаване на вируси са лошата хигиена, трябва ръцете да се мият много често, да не се пие вода от една чаша, да не се делят прибори.Освен това трябва да се избягват срещи, където има много хора.Особено критично е това за малчуганите и възрастните хора, които са най-поддатливи на инфекции и зарази.

Миналата седмица за Благоевград са регистрирани 182 заболели на 10 000 души, като критичната точка е 396. Вчера и днес личните лекари дават информация за ръст на болните от грип. При този темп на развитие, може би, до края на седмицата ще бъде обявена грипна епидемия и в Благоевград, прогнозираха експертите в РЗИ.

0
0
Други новини

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!