Четвъртокласниците на „малка матура“ по български език и литература!

0

Започва националното външно оценяване на четвъртокласниците. Препитването е по-известно като „малките матури“. Днес ще се проведе първият изпит по български език и литература.

В 3-то ОУ „Димитър Талев“ в Благоевград изпитът ще започне както е наредбата в 10 часа. Очаква се в 9 и 30 децата да се събрат пред входа на училището и да бъдат разпределени в отделните стаи, в които ще проведе външното оценяване.

Учениците ще бъдат оценявани върху диктовка и текст за четене с разбиране. Останалите изпити са по математика, „Човекът и обществото” и „Човекът и природата“.

Националното външно оценяване ще бъде върху учебно съдържание, което децата познават. За четвъртокласниците не е никакъв проблем диктовката, въпросът е да бъдат спокойни и концентрирани. Това коментира по БНТ директорът на столичния инспекторат по образованието Ваня Кастрева.

„Изпитният материал е еднакъв за всички. Това ще даде възможност да се направи един външен мониторинг на системата, защото външната оценка е много важен показател, за да можем да видим докъде сме достигнали и какво ни е необходимо както в индивидуален план за всяко едно дете, така и по отношение на цялата образователна система“, поясни Кастрева.

Оценката, която децата ще получат, не е текуща. Учителят може да я има предвид при оформянето на общия годишен успех, но тя не се вписва като текуща. Оценяването е в точки. Това ще бъде отразено и в тяхното удостоверение за завършването на начален етап, допълни тя.

0
0
Други новини

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!