Черпак с мерак: Кметица точи баница с тиква по стара семейна рецепта

0 1 374

Кметицата на благоевградското село Лешко Галина Велкова е майсторка на баницата с тиква.Ястието приготвя много често с повод и без повод. Рецептата пази от нейните баби. Приготвя я и от готови, и от ръчно точени кори, но споделя, че с домашно приготвените кори става много по- вкусна. Галина Велкова се похвали, че всеки, който е опитал от нейното ястие е казвал, че не е ял по-вкусна баница с тиква.

Ето и уникалната рецепта на Галина Велкова:
Необходими продукти:
500 г готови кори или изпечени домашни за една тава
около 1 кг тиква
1 ч.ч. (200 г) захар
150 г орехи
1/2 ч.ч. (100 мл) олио
1,2 л.канела

Начин на приготвяне:
Тиквата се обелва, настъргва се на едро ренде и се задушава в малко мазнина и захар, докато омекне и се изпари водата й. Всяка кора се разстила върху хартия, ръси се с мазнина, задушена тиква, канела, захар и счукани орехи и се навива на руло с помощта на хартията. Нарежда се в тава, намазана с олио, и се пече в умерена фурна. Когато се зачерви отгоре, се изважда и се покрива с кърпа. По желание може да се поръси с пудра захар след като изстине. Канелата е по желание, който обича.
„Нищо сложно няма в тази рецепта, а най-важен за готвенето е меракът, сгответе я с мерак и я изяжте с апетит с вашите близки“, сподели Галя Велкова.

 

 

Други новини

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.