Чанове звънят за него! Емблемата на кукерите в „Струмско“ празнува ЧРД

0

Ръководителят на сурвакарската група на квартал „Струмско“ Венцислав Лудачки отпразнува рожден ден вчера. По случай 48-мата си годишнина той вдигна наздравици с приятели в заведение в Благоевград.

На трапезата не липсваше нищо, особено настроение. С вино в ръка верните другари пожелаха на Лудачки здраве и успехи във всяко начинание.
Много поздравления получи той и от кукерската група, чийто ръководител е вече дълги години. Той се е превърнал в емблема на сурвакарските игри и пазител на традициите в града.

„Отец Венци“ както го наричат, заради успешните му превъплащения в поп на Сурва, всяка година води над 200 родолюбци, от две до 80 години, за да гонят злите сили в „Струмско“.

Да си кукер е призвание, често предавано по наследство, защото подготовката е дълга, а костюмите скъпи. Както самият той сподели пред ИА Региона: “В Благоевградска област има много кукерски групи, но нашата е интересна с това, че костюмите ни са абсолютно оригинални и автентични. Един голям костюм се прави от 10-12 кожи и цената му е 12 000 лева, а костюмчето за най-малките деца е 5000 лева. Самата суровина е много скъпа, защото за добиването й се отглежда специална порода дългокосмести пръчове, които имат по 80 сантиметра косъм“.

Кукерите са участвали дори и в няколко музикални клипа, като най-любопитното е, че са снимани на язовир „Искър“ от музикантите на световно известната немска група „Рамщайн”, а песента е „Fish on.“
Постоянство, обич към традицията и българщината, връща Венцислав и неговата маскарадна „чета“ към кожите и хлопките, всяка година. А за рожденият ден на ръководителят пожелаха да ги води към още много първи места на местни и регионални фестивали.

 

0
0
Други новини

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!