Хореографът Мартин Влахов: Годините и външният вид не важат за танца, важно е желанието

0

Мартин Влахов е ръководител на Данс център „Влахов“. Преди дни Центърът отбеляза 10 години от създаването си със страхотно шоу. Концертът се състоя в зала „Яворов“ и събра стотици гости.
За своето съществуване Данс център „Влахов“ се превърна в най-големия център за изучаване на различни видове танци.
За концерта,танците и костюмите разговаряме с Мартин Влахов.

-Г-н Влахов, за своята 10 годишнина Центърът се наложи като най-добрата школа в Югозапада. Как постигнахте този успех?

-Може би с доста работа, любов, себеотдаване, старание.

-Как се запалихте по танците? Коя беше първата ви изява на сцената?

-Танцувам от 4 – годишен. Не знам и аз как точно се запалих, цял живот съм танцьор. Завършил съм в София, в Националното училище за танцово изкуство, след това съм завършил висше „Хореография“ в ЮЗУ „Неофит Рилски“, целия съзнателен живот танцувам.

-Какви са впечатленията ви за концерта? Колко време се готвихте? Залата беше препълнена с хора.

-Впечатленията от концерта, лично за мен, са доста добри. Много се развълнувах, когато узнах, че впечатленията на публиката, която присъства на концерта, са повече от отлични.
Зрителите ме похвалиха и това говори само за себе си, че съм се справил доста добре.

-Какви хора обучавате и в какви групи? Всеки ли може да се запише при вас?

– При нас танцуват от 3,5 годишни до 70 годишни. От дечица до възрастни хора, работещи. Групите за танци са народни, латино характерни и малко модерен балет. Всеки, който има желание може да заповяда и да се потопи в магията наречена танц.Няма човек,който да е дошъл при мен и да не се е научил да танцува.Годините и външният вид не важат за танца, важно е желанието.

-Коя е най-малката ви участничка,а най-възрастната?С кой се работи най лесно?

Най – малкият ни участник е на 4 години, а най – възрастният в момента е на 64. С всеки се работи лесно, когато този, който е отсреща иска нещо да научи.

-Къде провеждате репетициите?

– Репетираме тук в залата. Всеки ден имаме часове и занимания. От 5 вечерта до към 8:30-9:00, в зависимост от групата.

-С какви трудности се сблъскахте през годините?Успешен бизнес ли са танците?

-Трудности, силно казано, но винаги има някакви леки недоразумения, които с лекота и с повече усмивки сме прескачали. Трудности сме имали по изпълнение на даден проект по отношение на това, че обикновено ние правим неща, които до сега не са правени. В момента, в който помолим някой да ни съдейства, съответно за дадени костюми или за направата на нещо специфично по отношение на някоя хореография като декор или нещо друго, просто хората в един момент казват :„О, това не може да стане“. А това на мен ми е любимата фраза, която означава, че се амбицираме и почваме да го правим и почти винаги резултатите са на лице.
Бизнес е силно казано, всичко е успешно, когато се работи с желание и с любов.

-Кой изработва костюмите на вашите възпитаници?

– Костюмите се изработват от шивачи, но по идеи и по дизаин съответно като визия, аз определям как да изглеждат, какво да се прави. З всеки танц са различни костюмите.
Преди 5 години правихме за пръв път в Европа танца „Красотата на пандора“, който е базиран на светещата гора от филма „Аватар“.
Тогава за пръв път се правиха костюми с лед светлини в самите дрехи на танцьорите. И за пръв път се правеше такъв механизъм, с който танцьорите сами да пускат и да гасят светлините в костюмите си.
Тази година, за пръв път имаше, мисля че успешно се опитахме да направим, първият холограмен концерт в България с лед 3D ефект. По общи впечатления концертът премина много добре.

-Носители сте на множество престижни награди.Коя за Вас е най-ценната?

-Няма най – ценна, защото награда означава да наградиш нечии труд. Когато отиваме с детските групи на фестивали и когато видите усмивките в техните лица, радостта от свършената работа, това е достатъчно голяма награда за тях. Лично за мен, имам една статуетка, тя е за танца „Красотата на Пандора“ за най – оригинален имидж от Хасково от фестивал 2013г.

-Колко на брой са вашите възпитаници в момента?

-На концерта излязохме със 118 човека на сцена. Това са и детските групи и любителите, като имаше хора, които специално са дошли за концерта, да вземат участие.

-Това са страшно много хора, как ги мотивирахте да излязат на сцена и да покажат възможностите си?

– Не се мотивираме взаимно. Те идват, работим заедно, искат нещо ново да научат от мен, аз се старая да дам максимално от себе си. Съответно се опитваме да направим нещо различно и красиво.

-Имате ли концертни изяви извън страната?

-Да, бяхме в Сърбия, в Нови сад преди 2 или 3 години. Тогава от 520 хореографии за трите фестивални дни, нашият клуб беше избран в топ 20 хореографии с танца „Красотата на Пандора“, което е достатъчно красноречиво за различния ни начин на работа.

-Какво представлява този танц. По – различен ли е от другите?

-Той е много ефектен като визия. Играе се на пълна тъмнина и всичките костюми, които са на танцьорите, тогава бяха на 9 и 10 години дечицата, са с лед технологии, които светят.

-Вие изпълнявате функцията на сценограф, хореограф, художник и режисьор Как съчетавате всичко това?

– Опитвам се все някак да вървим напред, да бъдем различни уникални и харесвани.

-Информирате ли се за новостите в танците? Тези костюми с 3D ефектите и лед осветлението за концерта взаимствате ли ги от някъде?

-Просто това, което реша, това правя. Когато реша да правя нещо проверявам до колкото мога дали вече не е правено, за да не ни обвинят в плагиадство. Така се случват нещата. Специално за визията на концерта, аз съм го замислял повече от година и мисля, че се получи доста добре.

-Всеки ли може да дойде при вас и да се запише?

-Абсолютно всеки може да дойде. Начинаещата група за изучаване на любителски народни хора стартира миналата седмица.Понеделник и сряда са часовете, всеки който желае може да заповяда.

-Казвате, че трябва да ги води любовта към танците при вас…

-Да, точно така! Хора, които казват „идваме да отслабваме“ директно ги гоня от залата.

-Отслабва ли се с танци?

– Не знам, може и да се отслабва. Дават тонус и настроение, енергия. Човек трябва да опита, за да разбере за какво говоря. Всеки, който е танцувал някога, рано или късно пак започва да танцува.

0
0
Други новини

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!