Холтерът дава информация за достигащия кислород до сърцето

0

Кардиолозите държат пациентите да са наясно с ползата от имплантирането на модерни екг апарати.

Заради големия брой пациенти, с диагноза учестен пулс през студената част от годината, се налага използването на екг холтери за следене на стойностите.

С помощта на апарата се следи електрическата дейност на сърцето в продължение на 24 часа. Обикновено се поставя, когато пулсът е неравномерен, бавен или прекалено бърз. Записът, който прави холтера ще даде отговор на лекарите, дали трябва да се проведе някакво лечение или дали да се продължи вече започнато такова.

Холтерът дава информация за нарушенията на ритъма на сърцето, дали вече предписаните лекарства за уравновесяване на ритъма действат, достатъчно ли е количеството кислород, който получава сърцето.

Всъщност поставянето и носенето на холтер в продължение на едно денонощие не причиняват никакъв дискомфорт на пациента. Достатъчно е да се носят по-широки и удобни дрехи. Не се препоръчва мокренето на апарата, тъй като лесно ще се повреди. Не трябва да се правят рентгенови снимки докато се носи холтер. Добре е да не се стои около детектори за метал или по-мощни магнити.

След изтичане на пълните 24 часа, апаратът се сваля от пациента и картата от холтера се поставя в компютър, за да се видят направените записи.

Поставянето на холтер спестява много ценно време за установяване на проблема при пациента и способства за максимално точно определяне и следене на лечението.

Понякога холтер се поставя на пациенти с пейсмейкър, които се оплакват от световъртеж, замаяност, отпадналост. С помощта на холтера може да се проследи как работи пейсмейкъра.

Ако и при вас се появяват временни неразположения, споделете с личния си лекар. Той ще ви насочи към кабинета на кардиолога. На място, специалистът ще прецени наложително ли е поставянето на холтер. Може още на място, по време на прегледа, кардиологът да постави холтера и за ви даде час за следващия ден за разчитане на записите от апарата.

0
0
Други новини

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!