Фалшиво: Не се връзвайте на съобщение от Facebook Messenger за опасния Парацетамол

0 1 217

В Социалната мрежа от няколко дни се споделя снимка на познатото лекарство Парацетамол.
Наши редовни читатели ни изпратиха подобна снимка.
Според съобщенията от Facebook Messenger, „парацетамолът съдържа опасния machupo вирус“.Разпространителите на съобщението призоват споделите тревогата с приятелите си и да „спасите живот или живот“.
А спешното предупреждение, съставено на неграмотен български език, гласи следното:
„внимавайте да не вземете парацетамол, който идва написано п / 500. това е нов, много бял и лъскав парацетамол, лекарите съветват, че съдържа „machupo“ вирус, считан за един от най-опасните вируси в света, с високо смъртност. моля споделете това съобщение, с всички хора в списъка ви за контакти, както и със семейството, и спасете живот или живот…. аз свърших моята част, сега е ваш ред… помнете, че бог помага на тези, които помагат на другите и на себе си. – да.“
Анонимният „спасител“ на човечеството очевидно е бързал толкова много, че просто е пуснал съобщението си през машинния превод на Facebook, без дори да си направи труда да го изчисти от грешки.
Езикът обаче е последният проблем на тази фалшива аларма, която циркулира в социалните мрежи от няколко години насам. Появява се в САЩ, Русия, Латинска Америка, Индия, Малайзия, Бразилия, Ангола, Мозамбик и т.н. На някои места заразата с „Мачупо“ в „много белия парацетамол“ се заменя с „Ебола“ – според текущата мода.

 

Други новини

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!