Учителката в ІІІ ОУ – Благоевград открива образователен център в дома си

0 1 952
0
0

Началната учителка в ІІІ ОУ „Димитър Талев” в Благоевград Бояна Шарбанова, която скоро ще се пенсионира, направи показно на връстниците си как могат да допълват пенсиите си, без това да става за сметка на безработните млади учители, за които места няма. Шарбанова, която през 2012 г. бе отличена с градския приз „Днешните будители“, вече събира разрешителни да направи в Благоевград образователен център за почасово обучение, пише струма бг. Той ще бъде разновидност на летните занимални, които са залели Благоевград, но в него децата ще могат да получават педагогическа помощ по предметите, които не им вървят особено. Учителката е замислила центърът да е на партера в дома й, където в момента има търговски обект. Идеята й е да обособи в помещението входно предверие, съблекалня, приемно помещение с кът за игри и учебна зала.
Обстойното описание на бъдещия учебен център, където ще продължи да се занимава с деца, хвърли обаче в недоумение Регионалната инспекция по околната среда и водите в Благоевград, откъдето учителката реши да започне събирането на разрешителните. Оказа се, че инвестиционно намерение за преустройство на търговски обект в образователен център за почасово обучение не може да бъде отнесено към никоя от позициите на приложения № 1 и № 2 от Закона за опазване на околната среда, поради което за него оценка на въздействието върху околната среда не е необходима.
Въпреки това екоекспертите са обследвали вероятността при ремонтните дейности Шарбанова да замърси улицата пред бъдещия център и да прогони птиците от тротоарите, но оценката им е, че възможните шумови и антропогенни въздействия са локални, временни и обратими.
Законовата уредба предвижда образователните центрове да бъдат контролирани от съответната община, в която се разкриват, но не и от регионалните инспекторати по образованието, въпреки че в тях ще се провежда учебен процес.

Други новини

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!