Утре ОбС разглежда важни теми! Критерии за прием на първокласници, нови управители на общински дружества, протест на прокуратурата и още …

0

Местните парламентаристи в Благоевград ще разглеждат важни теми на заседанието утре. Любопитно е, че от общинското ръководство мерят с двоен аршин като за ръководна длъжност в едно дружество се прави конкурс, а за друго се назначава директно. Такъв е случая с управлението на „Благоевград инвест 2016”. И тъй като договорът на  управителя Венцислав Атанасов изтича, той ще бъде подновен.Той е син на управителя на „Паркинги и гаражи – Благоевград” Васил Атанасов. Не е тайна,че често назначенията в общината са на приятелски и роднински принцип.

А пък за друго дружество, където дейността е твърде тежка и е потънало в дългове, ще се проведе конкурс. Става въпрос за ръководната длъжност в „Специализирана болница за активно лечение по онкология „Св. Мина”- Благоевград“. Управителят д-р Георги Георгиев напусна като преди това неговият договор бе удължен до месец март.Сега с конкурс ще се избира нов ръководител.

Интересен факт е,че Районна прокуратура- Благоевград е забелязала,че наредба създава етническо напрежение и протестира за изменянето и  иска да се премахне думата български. Недоволството е свързано с Наредбата за реда и условията за установяване на жилищните нужди на граждани, ползване и управление на общински жилища на Община Благоевград

Във връзка с протеста се изменя чл.5 ал1 било: Право да кандидатстват за настаняване под наем в социални общински жилища имат български граждани и техните семейства, които отговарят едновременно на следните условия: След одобрението на съветниците чл.5ал.1 става: Право да кандидатстват за настаняване под наем в социални общински жилища имат граждани и техните семейства, които отговарят едновременно на следните условия. В останалата част наредбата остава непроменена.

Съветниците ще разгледат и предложение за приемане на система за прием в първи клас на общинските училища на територията на община Благоевград. При приема за първокласници водещият критерий е настоящият адрес на детето да не е променян последните три години преди поддаването на заявлението, братя или сестри до 12 години да са в същото училище, като за това ще се получат 100 точки. Във Втора група влизат деца с настоящ адрес в прилежащия район с повече от една година, но понастоящем адресът им е променен в последните 1-3 години преди подаване на заявлението, получават 80 точки

Трета група деца с настоящ адрес в прилежащия района на училището, но последният адрес е бил променен през последната една година преди подаване на заявлението-60 точки и четвърта група, деца, които живеят извън района на училището , за което кандидатстват към момента на заявлението-40 точки.

Заседанието ще започне с годишен отчет за дейността на обществения посредник доц. Валентин Василев, в дневния ред са включени 23 точки.

 

3
0
Други новини

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!