Уникално: Чрез нови технологии  и холограма  Археологическия музей в Сандански – оживява

0

Вчера, в присъствието на ръководството на община Сандански, много гости и приятели, Археологически музей – град Сандански откри нова изложба.

Директорът на музея  – Антон Ковачев сподели, че е изключително щастлив, че по един нов, аткрактивен начин музеят ще се превърне в модерно средище на познанието за историята на региона. Кметът на община Сандански – Кирил Котев благодари на Директора – Антон Ковачев за представянето на интересната изложба и за новия дългоочакван етап в музейната експозиция за града. Той добави, че чрез внедряването на иновативни технологии, които са част от нашето ежедневие, историята ще оживее и ще предизвика по-голям интерес сред многобройните туристи на региона.

Изложбата „САНДАНСКИ ОТ ПРАИСТОРИЯТА ДО СРЕДНОВЕКОВИЕТО“ представи мраморна надгробна пластика, експонати от керамика, стъкло, сребро и злато, накити, както и  находки, обхващащи периода от новокаменната епоха до Средновековието, открити при проучвания на археологически обекти на територията на община Сандански, включително праисторическите селища край селата Ковачево и Дамяница, античния Партикополис и средновековната столица Мелник.

Огромен интерес предизвика холограмата на Спартак в естествен ръст, която посрещаше гостите. Чрез технологията „добавена реалност“ – комбиниране на данни от реалния свят с компютърно генерирани данни, всеки имаше възможност чрез специално инсталиран софтуер да чуе разказ за технологията за изработване на мозайки. Златни апликации, сребърен средновековен потир и рядък гладиаторски афиш бяха сред най- интересните експонати. Бяха представени и находки, обхващащи периода от новокаменната епоха до Средновековието, открити при проучвания на археологически обекти на територията на община Сандански, включително праисторическите селища край селата Ковачево и Дамяница, античния Партикополи.

0
0
Други новини

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!