Уволнена от Шопова директорка на музея със смазващи аргументи: Културата в Благоевград обслужва местната власт!

Зам. кметът Христина Шопова е основният виновник за проблемите, не разбира от култура, твърди бившата директорка на РИМ Благоевград

2

Г-жо Цонева, на последната общинска сесия за 2018 г. г-жа Шопова беше принудена да отговори на отправено и запитване от страна на общински съветник за случващото се с културните институти в града, смятате ли че има повод за притеснение след като видяхме какво се случва с Камерна опера?

Да, запозната съм с отговора, който даде г-жа Шопова, тъй като не съм спирала да се интересувам от случващото се в Благоевград. Повдигнатите въпроси са сериозни и замитането им не е решение. Така например г-жа Шопова разкри, че в Благоевград единственият общински културен институт, който имаме, е Общинският куклен театър. Е, тогава остава въпросът какви институти са Камерна опера, Ансамбъл Пирин, Биг Бенд Благоевград, Художествената галерия или те просто са общински звена, за които всяка година се гласуват бюджети от общинските съветници.

Проблемът е в това, че по този начин се задушава културата и тя е принудена да обслужва местната власт. Въпросите, зададени от г-жа Ризова са много точни и на място, защото забележете дават се хиляди средства за Франкофоли, Тара-ра-Бумбия, наградите на БГ Радио и т.н., а в същото време общинските служители от Камерна опера – наричам ги така, защото за мен те се явяват такива, са обречени на минимална работна заплата, независимо дали са солисти, художници или чистачи. Съгласна съм, че тук веднага би се формирало и друго мнение за това колко известен е станал града с провеждането на тези фестивали и събитийни изяви в Благоевград, и как се е превърнал Благоевград в привлекателна туристическа дестинация.

Да, така е и това са сериозни усилия, и е чудесно, че г-жа Шопова работи в тази посока, но остава въпросът защо нашите творци стоят без хонорари, а с парите от нашите данъци се плаща на чуждестранни изпълнители. Това не са пари от проекти! Мисля също така, че при условие, че на г-жа Шопова и бе поискан отчет от общински съветници – независимо по кое време на годината, тя би трябвало да го направи, а не да ги назидава. И е вярно заявеното от г-жа Янчева, че г-жа Шопова не изпълни със съдържание, т.е. не изчерпа, въпроса за правното и финансово състояние на Камерна опера – Благоевград.

Наистина ли регионалните културни институти – Регионален исторически музей – Благоевград и Регионална библиотека „Д. Талев“ не са поискали дофинансиране от общината?

Въпросът за финансирането на регионалните институти стои от години. От една страна ние сме финансирани от държавния бюджет, но от друга по закон трябва общините, на чиято територия е седалището ни, да ни дофинансират. За пет-годишния ми мандат нито веднъж не сме били дофинансирани, и това не е защото не сме поискали помощ.

Писала съм писма, провеждала съм лични разговори и с кмета, и със зам.кмета, срещала съм се и с общински съветници, за да ги запозная с наши проблеми и да поискам помощ. Такава не е отказвана на музея, но не е и давана.

А проблемите бяха и са много – течащ над експозицията покрив, който се наложи със собствени средства да бъде оправян, както и покрива на Лабораторията за реставрация и консервация, която се помещава в предоставена ни от общината сграда. Проблемни са и фондовете на музея, за които поисках да ни се предостави сграда, тъй като условията им на съхранение не отговарят на изискванията и стандартите за опазване. Котелът, с който се отоплява административната част на музея, отдавна е за подмяна и е пожароопасен. Най-сериозен остава обаче проблемът със ската зад музея, който вече се е разцепил на две и е изключително опасен. Чух, че от общината обещават да оправят летния театър зад музея, но истината е, че първо трябва да се помисли за свлачището.

Що се отнася до финансирането на Регионалната библиотека „Д. Талев“ не мога да коментирам, но мисля, че там проблемът е друг – сградата, в която се помещават, е общинска и те също трудно биха могли от собствения си бюджет да финансират ремонтни дейности. Сградата е строена по едно и също време с нашата и най-вероятно имат проблеми със сградния фонд, който е редно да се поддържа от общината.

Излиза, че регионалните институти не сте приоритет на общината, за вас пари няма, но за нова постановка на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ има или музеят няма нужда от нова експозиция или Регионалната библиотека от нова читалня…

Да, за съжаление остава въпросът защо мислим със замах за големи събитийни изяви, а в същото време не сме си оправили нито къщата, нито двора.

Г-жо Цонева, ноември 2018 г. приключи Вашия петгодишен период на управление на музея след като 2013 г. бяхте одобрена с конкурс, не Ви ли беше предложено да продължите до провеждането на новия конкурс?

Нямах никакви индикации от община Благоевград, че нещата не вървят добре, и че след като изтече срокът на договора, ще бъда освободена. В изявление на г-жа Шопова при представяне на културната програма за м. декември, стана ясно, че не съм поставяла правилните приоритети и не съм успяла да обединя колектива. Никога не съм имала за цел да обединявам колектив, само ще кажа, че всеки е постъпил на работа и от него се изисква да изпълнява служебните си задължения.

Служителите в музея сами трябва да съумеят да се сработят и да действат екипно, ако те не искат, директорът не би могъл да ги обедини. Директорът е длъжен да им създаде нормални условия на работа, а служителите в нашия музей ги имат. Интригите, сплетните и амбициите са присъщи на всички институции в България, те не са някакво изключение и само ще допълня, че както е казал Стамболийски „в България всеки иска да е депутат“, то в нашия случай в нашия музей всеки иска да е директор. Е, няма нищо лошо, всеки има право да опита.

Истината тук е, че при директор, който е избран от седемчленна комисия на конкурсен принцип, от община Благоевград предпочетоха не него, не дори и заместник директора, който е в течение на дейностите на музея, не някой от дългогодишните служители на музея с опит, а колега, който е постъпил на работа през 2013 г. и заявката според мен е ясна, а именно подчиняване на музея на конюнктурата на деня.

От община Благоевград все пак заявиха, че предстои организиране и провеждане на конкурс, смятате ли да се явите на него?

Със сигурност бих се явила на конкурс и то не за друго, а защото винаги съм отстоявала интересите на музея, а той, както винаги съм твърдяла, принадлежи на обществото. Затова и ще продължа да следя случващото се в него, както и да се вълнувам от културната политика на града ни.

0
0
Други новини
2 Коментара
 1. Г.Янчева каза

  Хахааааааа, намери се кой да го каже. Дето в музея не съм чула и разбрала за 5 години да е направено нещо. Само дето тази директорка беше в болнични и взимаше пари от разкопките. Никога не излезе с ясна позиция или поне мнение по въпроса. Опропасти институцията, никой колега от музеите в България не желае да работи с нея. Айде по-лекичко, г-жо Цонева с оценките за другите хора в музея, ако един директор не може да обедини хората в колектив, то тогава кой!? Видно е непрофесионалното и маргинално поведение на един неуспешен човек.

  0

  0
 2. Леле каза

  Не било работа на директора да сплотява колектива? Това е много странна управленска концепция

  0

  0

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!