Тъжната истина! Преподавателка в Езикова гимназия: Не уважават учителите, заради ниското заплащане!

0

В Деня на народите будители разговаряме с Теодора Димитрова, учител по български език и литература в Езиковата гимназия в Благоевград.
Дългогодишната преподавателка говори за предизвикателството какво е да си учител в днешно време, какво ти носи тази професия и какво ти дават учениците…

-Г-жо Димитрова, смятате ли, че професията учител е достатъчно уважена и достойно представена пред обществото?

Не смятам, че професията е сред най-уважаваните в обществото. Разбира се, за това си има причини, като ниското заплащане е само една от тях. Основният проблем е в нас, учителите. Мисля, че трябва да се постараем повече, за да спечелим уважението на учениците и на техните родители.

-Вие сте дългогодишен преподавател. Кога Ви е било най-трудно да упражнявате професията?

Не смятам, че е имало някакъв специален период в моята кариера, в който да ми е било по-трудно, отколкото през останалото време. Всеки випуск и всеки ученик са различни от останалите и това ме затруднява донякъде. Но и ме стимулира, а децата ми дават наистина много. Учат ме .

-Какво според Вас трябва да се промени в българското образование?
Крайно време е образованието да е по-практически насочено. В нашите учебници продължава да има много теория, а чисто практически насочени неща почти липсват. Важно е да се подобри общуването с родителите, а на учениците да се осигури различна среда. Необходимо е да има повече възможности за интеракция в клас.

-Коя е най-хубавата изненада, която ученици са Ви правили?
Учениците ме изненадват често. Мисля обаче, че най-хубавата изненада беше, когато ме имитираха. Предложиха всеки да „влезе в кожата на друг“, като аз бях част от играта. Удивително точни, много креативни и добронамерени бяха. Аз се познах. Беше преди доста години, но още го помня.

-Каква е тайната на успешния учител?

Смятам, че тайната на успешния учител е да обича професията си. Тоест да обича децата, да ги уважава и да се вслушва в тях. Нашите деца са идейни, умни и добри.

-Какво бихте пожелала на всички учители по случай празника?

Пожелавам на всички учители много здраве, вяра в способностите на техните ученици и приятни емоции!

0
0
Други новини

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!