Стряскащи данни: 1 млн. българи страдат от различни форми на депресии…

0

Около 8 на сто от българите на възраст 18 и повече години страдат от различни форми на депресивни симптоми, показват данни на Евростат. По неофициални данни у нас около 1 милион българи страдат от различни форми на депресия. Тя ги притиска най-вече през есента, когато светлата част на деня започне да се скъсява. Според статистиката на Националния център по обществено здраве и анализи годишно в страната се регистрират не по-малко от 120 000 пациенти с психични разстройства. Жените са по-засегнати от мъжете в депресивните разстройства: около 8 на сто от нежния пол според анализа на Евростат изпитват депресивни симптоми срещу 5,5 на сто от мъжете.

По-високите нива на образование са свързани и с по-ниски темпове на депресивни симптоми, показват още данните. Честотата на депресиите се увеличава през есента и пролетта. Този факт няма връзка с витамин D, каквото заблуждение битува, тъй като през лятото сме били достатъчно на слънчева светлина. За депресивните състояния роля играят много фактори, които в съвкупност довеждат до това заболяване.

Категоричните симптоми са лошо настроение, което постоянно намалява способността за работа, безсъние и нежелание за хранене,пише ретро. Случва се обаче в депресивно състояние човек да започне да се тъпче с прекомерно много храна. Твърде характерен признак е, че човек не получава удовлетворение от всекидневните дейности, не го радва нищо, започва да се самоизолира, стреми се да не се среща с хора.

0
0
Други новини

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!