Стряскаща статистика на Световния ден без тютюнопушене

0

На 31 май се отбелязва Световния ден без тютюнопушене и тази година той преминава под мотото „Тютюнопушене и сърдечно-съдови заболявания“. Според статистиката България е на едно от първите места по тютюнопушене в Европа, а това от своя страна води до по-висок ръст на инсултите и инфарктите.

Д-р Гергана Гешанова от Коалицията за живот без тютюнев дим, обясни пред БНР повод за какво е отбелязването на Световния ден без тютюнопушене.

„Това е един чудесен ден, вие да спрете да пушите днес. И от там нататък въобще да сe освободите от тази лоша зависимост, от този лош навик, който човек придобива обикновено от ранно детските си години и на който робува цял живот, пише новини бг. Най-вече тютюнопушенето отнема ежегодно по около 4 милиона живота на тази земя, все едно една България си отива всеки ден и ние българите сме на едно от челните места, в Европа сме на първо място, като надминахме Гърците през изминалите една-две години. Това върви заедно с един голям ръст на Сърдечносъдовите заболявания у нас, защото се казва „хората, които пушат от два до четири пъти са застрашени да развият инфаркт или инсулт в сравнение с тези, които не пушат“.

По повод „Световния ден без тютюнопушене“ в Министерството на здравеопазването ще бъде дадена и пресконференция с участието на зам. министърът на здравеопазването Светлана Йорданова, ръководителят на офиса на Световната здравна организация в България д-р Михаил Околийски, кардиолози и представители на Коалицията за живот без тютюнев дим.

отказване на цигарите

0
0
Други новини

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!