Страх или срам ?! В Благоевград медицинските сестри няма да протестират, доволни са от 600 лева заплата…

0

Медицинските сестри от Благоевград няма да протестират днес, въпреки че колегите им са обявили  национален протест. От „Съсловната организация на професионалистите по здравни грижи“ в Пиринско са съгласни с исканията за по-високи заплати, но няма да излязат на протест, тъй като според тях това не е начинът, трябва да се търси диалог. В МБАЛ Благоевград основната заплата е повишена с 10% от 580 лева на 640 лева.

В зависимост от отделението и натовареността се определя възнаграждението има отделения, където заплатата достига 730 лева.

МБАЛ Благоевград е акционерно дружество и заплатите на персонала се определят от приходите. Няма финансови средства, за да могат да взимат сестрите 900 лева както в Спешен център.

Според съсловната организация всяка сестра от област Благоевград трябва сама да реши дали ще вземе участие в протеста. В Благоевград са решили да направят подписка, която ще бъде събирана до 15 март и след това ще бъде пратена в Министерски съвет.

За протест обаче се готвят сестрите в Петрич и Гоце Делчев.

Въпреки вчерашните опити на премиера и здравния министър да ги разубедят, специалистите по здравни грижи са непреклонни от исканията си. Основните са за стартов възнаграждение от две минимални работни заплати и регулиране на работното време. Обясняват, че проблемът идва от факта, че често им се налага заради ниското заплащане да работят извънредно и на две работни места.

Секторът настоява също за цялостна държавна политика за работата на медицинските сестри, лаборанти, фелдшери, физиотерапевти. сн.архив

1
0
Други новини

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!