Спецпрокуратурата погна бившия шеф на съда в Сандански Илия Янев за данъчни измами

1 920

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на трима участници в организирана престъпна група за данъчни престъпления, чийто ръководител е бивш председател на Районния съд в Сандански, а един от участниците – бивш общински съветник в града.

Установената щета, нанесена от групата на държавния бюджет чрез избягване на плащане на ДДС от началото на 2010 г. до юли 2016 г., е в особено големи размери – 636 267,19 лева.

В продължение на 5 години и половина групата е действала по една и съща схема. За да се избегне установяването и плащането на дължим ДДС на контролирана от участниците фирма, са съставяни счетоводни документи с невярно съдържание. В дневниците за покупки са отразявани плащания за неизвършени услуги и доставки от 10 „кухи“ фирми в Сандански и Благоевград, съставяни са месечни справки-декларации по Закона за ДДС с невярно съдържание, като в крайна сметка е бил приспадан неследващ се данъчен кредит в полза на въпросното дружество.

На 9 ноември 2017 г. обвиненията са предявени на участниците в групата. С постановления на екипа прокурори от Специализирана прокуратура, работил по случая, на ръководителя на групата е наложена мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 5000 лева. На двамата участници са наложени парични гаранции съответно от 4000 и 3000 лева.

Разследването на престъпната дейност е водено от служители на ГДБОП под надзора на прокурори от СП.

Други новини
1 Коментар
  1. Колега каза

    Мали,бързате да преписвате заглавието ,а къде в текста пише ,че става въпрос за съдията Янев ? ?или така прочетохте ? Копи пейст на кило

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!