Социалният министър Бисер Петков подаде оставка!

Мотивът му е невъзможността да овладее създалото се напрежение във връзка с исканията на родителите с деца с увреждания.

0

Бисер Петков подаде оставка като министър на труда и социалната политика. Като мотив за това той е изтъкнал невъзможността да овладее създалото се напрежение във връзка с исканията на родителите с деца с увреждания. Оставката бе приета от министър-председателя Бойко Борисов след разговор между двамата. Днес родителите на деца с увреждания организираха палаткови лагери във Варна и Бургас. Те са продължение на протеста им пред Народното събрание, който се проведе в началото на месеца под надслов „Системата ни/ги убива/“.
Протестиращите настояха за спазване на конвенцията на ООН за правата им, както и за индивидуални социални оценки за всяко лице с увреждане.
На среща с протестиращите в началото на юни министър Бисер Петков обеща концепция за Закон за социалните услуги, която да помогне на близките в грижите за децата им. По думите на Петков новият закон трябваше да е готов до края на юли.
Кой е Бисер Петков?
Бисер Петков е роден на 06.09.1963 г. в гр. Монтана.
През 1987 г. завършва магистърска степен по „Икономика и организация на вътрешната търговия” в УНСС. Има редица специализации и обучения, сред които „Икономика на предприятието” във Виенския университет, Австрия, „Публични финанси” в Университета на гр. Лестър, Англия, както и краткосрочни специализации, организирани от Института на Световната банка по въпроси на пенсионната реформа. Доктор е по икономика, пише фокус. Има над 30 научни публикации, в т. ч. учебници, монографии и др.
През 1988 г. започва като редовен преподавател в УНСС, където през 2012 г. е избран за доцент.
В периода 2002-2003 г. е председател на Държавната агенция за осигурителен надзор към Министерски съвет.
През м. март 2003 г. е избран от Народното събрание за заместник-председател на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление „Осигурителен надзор” и заема този пост до м. май 2009 г.
С решение на Народното събрание от 8 септември 2011 г. е избран за управител на Националния осигурителен институт. На 29 юли 2016 г. Парламентът го преизбира на поста за нов четиригодишен мандат.
В периода 2013-2016 г. е член на Бюрото на Международната асоциация по социално осигуряване.
Избран за министър на труда и социалната политика на 4 май 2017 г. от 44-ото Народно събрание.

0
0
Други новини

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!