След 15 години: Наследници на Заровските родове си дадоха среща в Благоевград

0 1 538

Наследници на Заровските родове се събраха на среща в музея в Благоевград.Инициативата се проведе след близо 15-годишно прекъсване като последната среща се е състояла през 1999 година. Във времето наследниците са срещали в село Зарово, Солунско.

По време на срещата Къмелия Грънчарова представи новата си книга „Село Зарово, Солунско – маркери на идентичността“ .Освен това бе открита и изложба „Тъкани и шевици от село Зарово, Солунско“ от фонда на музея.

В село Зарово преди повече от век са живели 1 200 българи, но всички са прогонени към България през 1912 година. Населеното място преди 103 години е било опожарено заедно с църквата „Св. Илия”. По-късно на нейното място гърците са издигнали отново храм на същия светец.
В църквата се пази Заровската плащеница, която е дарена от Хаджи Константин Николов през 1888 година след завръщането му от Йерусалим. Махалите на Зарово някога са били разположени от брега на река Богдана до близките хълмове на Круша планина.

Десетки хора от Благоевград и село Крупник са наследници на Заровските родове и често посещават някогашното селище Зарово в южната ни съседка.

 

Други новини

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!