След дъжд качулка! Директори на детски градини и лекари отнесоха глоби заради морбилито в Благоевградско…

0

Здравните власти глобиха трима лекари в Благоевград и директори на две детски градини, заради ненаправени имунизации. В село Краище внезапната проверка на Здравната инспекция установила, че две от децата посещават детската градина, без да имат задължителната ваксинация срещу морбили.
“Ние веднага реагирахме и децата бяха имунизирани, но затова че е имало тези две дечица без имунизация, ни беше съставен акт”, казва Джамфиз Къшева, директор на детска градина в селото пред NOVA.
От детската градина обясниха, че децата са приети без ваксини, защото медицинските им картони били попълнени много нечетливо. Нямало и медицинско лице, което правилно да разчете картоните на децата.
„Трябва да има здравни работници, които да ни помагат в това отношение, да могат да разчитат ваксините. Те са написани на латински език. Ние сме педагози и не мoжем да разчитаме всичко, не знаем точно кои са задължителните ваксини”, допълни директор Къшева.
От РЗИ – Благоевград, казват, че ще има още актове при установени нови нарушения.”Много лошо за тях. Това всеки го знае, че при нас ваксините са задължителни. Знаели са. Ще има още актове, защото има и нарушения и всеки трябва да си отговаря за действията”, заяви д-р Весела Мончева.
От детската градина ще настояват общината в Белица да осигури медицински работници за детските градини. „От вас разбрах за този акт, леко съм притеснен в чисто човешки план. Щом имаме акт, очевидно имаме някакви пропуски, да ги видим и да ги отстраним”, казва кметът на община Белица – Радослав Ревански.
В страната вече има 46 случая на морбили. Проверките на РЗИ в Разлог продължават. Във вторник масово са били инспектирани личните лекари.

1
0
Други новини

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!