Скандалът се разраства! Искат уволнението на директорката на IX ОУ „П. Яворов“ в Благоевград

3

Регионалното управление по образованието – Благоевград започва проверка в 9-о основно училище „П. Яворов“ в областта заради съобщение, че няма да приема повече ромски ученици. Това обявиха от просветното министерство по повод скандален пост във Facebook на директора Василка Величкова. Реакцията е факт, след като през миналата седмица и Комисията за защита от дискриминация се самосезира по случая. В края на миналата седмица Величкова написа във Facebook профила на училището съобщение, с което уведомява родителите на бъдещите първокласници от жк „Ален мак“ от село Изгрев, че записването на ученици продължава, тъй като имат 12-14 свободни места. То обаче е придружено с дискриминационното уточнение: „Не записваме деца от ромския етнос“.

Пред bTV Величкова обясни, че причината да напише този пост е, че училището е в процес на десегрегация. По думите ѝ според неясно каква квота се допускат до 2 деца роми в клас и ако те бъдат повече, има опасност от вторична сегрегация, както и от закриване на училището. Училище в Благоевград не иска да приема деца от ромски произход Училище в Благоевград не иска да приема деца от ромски произход Благоевградско училище написа в профила си във Facebook, че не приема деца от ромски произход. Девето училище в Благоевград има между … Прочети повече „Каквито и да са контекстът и аргументите, посоченото изречение е не само нарушение на базисни нормативни и законови актове. То е недопустимо и абсурдно, като хвърля петно върху усилията на стотици и хиляди директори и учители, работещи ежедневно за по-доброто образование на всички деца!“, реагираха възмутено от Центъра за междуетнически диалог „Амалипе“, откъдето настояха за незабавното уволнение на директора. Оттам коментираха, че без да го заявяват така открито, десетки директори на училища следват същата „политика“. „В резултат в големите и по-малките градове се оформиха „елитни“ училища, посещавани само от деца от българския етнос, а над 100 училища в същите населени места вече са вторично сегрегирани: макар училищата да се намират в български квартали, в тях се обучават преди всичко или само ромски деца, а живеещите до тези училища български деца са записани в „елитните“ училища без ученици от етническите малцинства. В допълнение в ромските махали на областните центрове и по-малките градове функционират и над 60 първично сегрегирани „цигански“ училища“, написаха от „Амалипе“ в свое съобщение.

Пред в. „Сега“ председателят на неправителствената организация Деян Колев даде пример с Дупница, където преди месеци горяха скандали кое училище колко роми трябва да приеме. По сходен начин стоят нещата и в Гарбово – Общинският съвет там реши да закрие сегрегираното ромско училище „Ц. Дюстабанов“, като учениците се разпределят в останалите учебни заведения в града. „Част от тях обаче отказват да записват роми, заради съпротивата някои родители дори ходят с наши колеги при записване на децата си в първи клас“, коментира Колев. По думите му подобни случаи има във Варна, Шумен, Самоков, както и в почти цялата страна, тъй като липсват адекватни действия и политики за стопиране на процеса на сегрегация. Освен за отстраняването на директора от „Амалипе“ настояват за целенасочена проверка от РУО-тата в населените места с вторично сегрегирани училища относно наличието на прикрити практики за отказ на училищни директори да записват ромски деца в поверените им училища. „Тези проверки трябва да са особено интензивни в градовете, в които протича процес на целенасочена или спонтанна десегрегация, като Габрово, Самоков, Дупница, Сливен, Пловдив, Шумен, Варна и др.“, смятат оттам. От организацията апелират и за законодателни промени – например въвеждане на ограничение за годините, които едно дете може да прекара в сегрегирано училище.

 

 

0
0
Други новини
3 Коментара
 1. Анонимен каза

  Много правилно! И аз не бих искала децатами да учат с цигани!

  0

  0
 2. СЪСЕД каза

  Е то тия от инспектората като ще свършат работа– да ама не.. досега какво са направили полезно като ход––НИЩО,. Не е виновна директорката, виновна е сбърканата система. циганетата ще си избират училища , а наште деца където каже директора на 6-то–– СЛАБА ОБЩИНСКА АДМИНИСТРАЦИЯ, НИКАКВО РАЗБИРАНЕ НА НЕЩАТА, АМА РИБАТА МИРИШЕ ОТ КЪМ ГЛАВАТА……

  0

  0
 3. Анонимен каза

  При заявен интерес от 9 деца за прием в 1 ви клас, резултат следва да бъде закриване на училището, което е трябвало да стане още преди години. А истината е, че благодарение на ромчетата до момента са успявали да създават паралелки, за да прикрият липсата на потенциал или интерес.

  0

  0

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!