Свикват извънредна сесия за разкопките край Покровник, ще има ли референдум?

1 1 622

Местните парламентаристи в Благоевград ще заседават на извънредна сесия на 11 май. На нея, като единствена точка, ще бъде разгледано предложението за провеждане на местен референдум „за“ или „против“ за „Запазване и възстановяване на раннохристиянска черква от IVти век от времето на император Константин Велики и неговите синове, както и баня, канализация, административни, производствени и жилищни сгради открити в тракийското селище Скаптопара на площ от 120 декара в землището на с. Покровник и с.Зелен дол“.

На председателски съвет днес бяха обсъдени възможностите които дава Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление по въпросите касаещи културното и историческо наследство.
По време на обсъждането членовете на Председателския съвет изразиха категоричната си позиция в подкрепа на запазване на обекта. На предстоящата сесия съветниците ще бъдат запознати с процедурата за обявяване на обекта за недвижим паметник на културата от местно или национално значение, както и възможностите Общински съвет Благоевград да изрази общата си позиция по въпроса.

Междувременно стана ясно,че се създава национална комисия с председател световноизвестният професор В.Николов, в която ще бъдат включени археолози, архитекти и инженери. Тази комисия ще направи необходимите експертизи и ще даде официално становище по въпроса. Всякаква строителна дейност на територията на разкопките до тогава е преустановена.

 

Други новини
1 Коментар
  1. ВЕНЦИ каза

    престанете с тия пияр акций, търсите си изяви, голямото находище, за такива незначителни неща, две години да се отложи строителството на магистралата, през това време да загиват , хора по пътищата!

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!