Свещеници в съдебна схватка с държавата за храм в Пиринско

0

Българската православна църква ще стопанисва 405-годишния уникален храм „Свети свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат” в разложкото село Добърско. Това е решението на Върховния касационен съд.

Спечелихме делото на последна съдебна инстанция. Сега ни предстои да задействаме процедурата по влизането ни във владение на имота, за да го стопанисваме и управляваме. Мястото на всеки православен храм е в лоното на Българската православна църква”, заяви Неврокопският митрополит Серафим.
Неврокопска митрополия заведе дело срещу държавата в съда през септември 2014 година. В иска се настояваше Министерството на културата да предаде владението на църквата на митрополията. Страна в съдебния процес бе и Националният исторически музей, под чиято шапка е храмът. От НИМ трябва да предадат имота във владение на Неврокопска митрополия.

„Съдът възстанови едно право. Няма да се служи вътре в църквата. Свещи ще се палят отвън, в притвора, за да не се повредят иконописите. В момента също влизат групи туристи, които с раниците си увреждат стенописите. Искаме поне на храмовия празник на църквата да се води света литургия. Векове наред храмът се е ползвал като молитвен дом, а не като някакъв музей”, твърдят свещеници от Разложка духовна околия. Според тях липсват данни държавата да е придобила обствеността върху храма, поради което не е имало основание за актуването му като публична държавна собственост.

Министерството на културата обяви уникалната църква в разложкото село Добърско за културна ценност от национално значение в края на миналата година. По предложение на директора на Национален институт за недвижимо културно наследство на храма „Свети свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ е предоставен статут на архитектурно-строителна и художествена недвижима културна ценност от Средновековието с категория „Национално наследство“.

В църквата има над 460 изображения, много от които не следват общоприетите норми. Образите на свети Димитър и свети Георги например там са изобразени в цял ръст, а не на кон, както често се рисуват светците-войни, пише кметабг. Добърско е едно от малкото места, където може да се срещне изрисувана в черква сцената Сретение Господне, както и образът на Исус Христос с вързана на плитка коса.

Уникалното в църквата обаче, което я прави и толкова популярна, е изобразяването на сцената на „Преображение Господне”. На нея изглежда сякаш Исус е изобразен в космически кораб. Църквата е един от най-популярните туристически обекти на територията на община Разлог и води все повече туристи в село Добърско.

0
0
Други новини

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!