Сагата приключи: Известен политик от Благоевград, с прозвището Неделчо, стои зад сделката за ски център „Картала“ !

Бизнесмен, с прякор Шаляфо, слага ръка на бившата вила на Бедрос!

2

Оръжейният бос от Сандански Лъчезар Динчев е новият собственик на ски център „Картала” над Благоевград. Това стана ясно вчера.

Според запознати, обаче зад сделката стои известен политик с прозвището Неделчо. В областния град се говори, че същият политик наскоро е закупил къща в Испания в близост да тази на футболната легенда Христо Стоичков.

Наши източници твърдят, че има връзка между двете сделки, за ски пистата и бившата хижа на Бедрос, която е разположена върху общински терен.

На 07.01. 2019 година е извършено предаването на 92% от обекта от настоящия собственик – Българо-американска кредитна банка, в която над 49% държеше бившата премиерска приятелка Цветелина Бориславова, на адвокатите на Динчев. Предадени са хотелът и кабинковата въжена линия.

Въпреки обещанията на кмета на Благоевград Атанас Камбитов, че община Благоевград вече била в напреднали преговори с Българо-американската кредитна банка, за да може да стане едноличен собственик на ски зона „Картала” в Рила планина и, че искат да създадат общинска фирма, която да стопанисва съоръженията, както и хотела, за да развиват ски туризъм и да модернизират ски зоната и ред други неща, за да могат  благоевградчани да карат ски и да почиват в близост до града, нищо от това не се случи.  

До продажбата се стигна след много перипетии, но вчера сагата приключи  с един от най-оспорваните обекти, в които община Благоевград все още държи 8% във вид на апортна вноска. Преди година тя се опитала да продаде процентите на мощния благоевградски бизнесмен Иван Чапов, но до сделка не се стига. Нещата отидоха на държавно ниво и стана много сложно, бе кратък в коментара си Чапов по повод нереализираната сделка.

През юни 2016 г. кметът на Благоевград Атанас Камбитов „хвърли бомбата”, че община Благоевград била в напреднали преговори с Българо-американската кредитна банка, за да стане едноличен собственик на ски зона „Картала” в Рила планина. „Стигнахме до компромисна цена да намалим заема до 3 750 000 лева без ДДС, сумата трябва да се изплати за 10 години на банката, а ние искаме да създадем общинска фирма, която да стопанисва съоръженията, както и хотела, за да развиваме ски туризъм и да модернизираме ски зоната”, обяви помпозно градоначалникът и продължи с обещанията: общината щяла да купи оръдия за изкуствен сняг, да удължи пистата, да даде възможност на частни инвеститори да строят хотели /но не повече от 3, за да се избегне презастрояването/, няколко заведения… Ако пък се окажело, че има държавни земи, общината щяла да предложи на държавата да ги прехвърли на общината, за да може спокойно да изгради центъра, който да направи Благоевград по-популярен и от Банско.

Камбитов декларира тогава още, че развитието на ски зона „Картала”  е част от мегапроекта „Спортен Благоевград”, който местната власт иска да реализира в областния център, след което рязко спря да говори за него.

Тази зима ски центърът за пръв път остана затворен. Неутъпканата ски писта с дължина 2000 м остана на разположение на шепа ентусиасти благоевградчани, които в събота и неделя качват до нея децата си с шейните, ски влекът с начална станция на 1400 м надморска височина обаче така и не бе пуснат. Тръгнаха слухове, че банката предложила на община Благоевград да изкупи ски центъра, но получила отказ. Официално потвърждение обаче няма. Последвало предложение към Иван Чапов той да купи целия ски център и да покрие банковия кредит на Илия Ризов. Явно междувременно банката е водила преговори и с Лъчезар Динчев, за да се стигне до днешната  продажба на зимното бижу на Благоевград – ски център „Картала”, намиращ се само на 27 километра от града. А община Благоевград за пореден път загуби шанса си да направи едно работещо и печелещо общинско предприятие с няколко десетки работни места.

 

0
0
Други новини
2 Коментара
 1. И те така! каза

  Няма как нещо общинско да е печелившо! Много мухи кацат на меда и той става на л.йно!

  0

  0
 2. Шаляфо каза

  Поредната глупост…

  0

  0

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!