Ремонт на църква в благоевградското село Логодаж спасява уникални стенописи на 157 години

0

Започна обновяването на покрива, на преддверието, в църквата „Архангел Михаил“ в благоевградското село Логодаж.

С първите топли дни, още тази събота, започна усилена работа по ремонта на храма, като в рамките на ремонтните дейности ще бъдат положени нови керемиди и ще се предотвратят течове, които увреждат ценните стенописи на 157 години. Църквата „Архангел Михаил“ е строена през далечната 1862 година.

Средствата са осигурени от Дирекция по вероизповеданията, а ремонтът върви под зоркото наблюдение на кмета Пламен Червенков, който следи за съвестното изпълнение на всички дейности. Стенописите в храма са особено редки, тъй като на малко места в България се срещат външни стенописи. Те трябва да бъдат съхранени, тъй като са подвластни на стихиите, а дъждовете и течовете ги увреждат.

Очаква се ремонта да приключи още следващата седмица и храмът да посреща миряните дори в дъждовните дни. Работи се експедитивно, за да се използват добрите метеорологични условия в слънчевия уийкенд.

Председателят на читалището в Логодаж Дафинка Бойчева отправи апел към хората занимаващи се с изкуство и иконопис, да се включат към възстановяването на част от вече заличените стенописи.

0
0
Други новини

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!