Разумът възтържествува! Румен Радев наложи вето върху промените в Изборния кодекс…

Призова опозицията да се върне в парламента!

0

Президентът Румен Радев обяви в специално изявление, че налага вето върху промените в Изборния кодекс. И призова опозицията да се завърне в пленарната зала за гласуването на ветото.

Президентът отбеляза и поредното отлагане на машинното гласуване.

„Честните избори са това, което отличава демокрацията от всеки един друг режим. Загубим ли правото да избираме управниците си, губим всичко това, което сме постигнали през последните три десетилетия“, заяви държавният глава.

,,Категорично неприемливо е актове, свързани с изборния процес, да остават необжалваеми. Така основното конституционно право, каквото е изборното, остава без съдебна защита. Промените в състава на ЦИК също не са в интерес на закоността на изборния процес. В тази връзка налагам вето на посочените промени в Изборния кодекс, пише епицентър.

Същевременно законодателният орган за пореден път отлага въвеждането на машинно гласуване и видеоконтрол по време на броенето на бюлетините, което показва действия в отсъствието на воля за прозрачен изборен процес“, обясни Радев.

„Прагът от 300 избиратели лишава малките населени места от правото да гласуват машинно. Категорично неприемливо е и актове, свързани с изборния процес, да остават необжалваеми. Така основно конституционно право, каквото е изборното право, остава без съдебна защита при нарушение. Въвеждането на спадащото мнозинство в работата на избирателите комисии ерозира политически плурализъм, без който няма честни избори“, заяви Радев и посочи, че така пакетът промени в Изборния кодекс отслабва механизмите за гарантиране на честни избори. Това показва непрозрачен и нечестен изборен процес“, продължи държавният глава.

Особено тревожен е опитът на мнозинството да коригира собствените си грешки, заобикаляйки конституционния ред, подчерта Радев.

И припомни, че през изминалата седмица едни и същи депутати с еднакво усърдие са защитавали противоположни неща.

Това руши доверието в институциите, подчерта държавният глава.

,,През изминалата седмица едни и същи депутати защитаваха две противоположни решения в рамките на няколко дни, а така се руши вярата на българите в парламентаризма. Хубаво е, че здравия разум в крайна сметка надделя“, посочи още президентът и призова депутатите от БСП да се завърнат в пленарната зала.

,,Призовавам опозицията да се върне в парламента преди повторното разглеждане на промените в Изборния кодекс“, завърши Румен Радев.

0
0
Други новини

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!