Протест: Наследници си искат имотите в реални граници, готови на крайни действия

0

Около 20 души се събраха на протест на входа на Сандански, за да поискат промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, които да им гарантират връщане на наследствените имот в пълния им размер. Хората настояват да получат земите си в реалните граници от преди 1957 година, когото повечето имоти са национализирани.

Жители на Сандански и Струмяни протестираха вчера, с искане наследствените им имоти да се върнат в реалните граници, съобщи бнт2.  Според хората в района са възстановени едва 50 процента от наследствените им земи.

Според Иван Укев, председател на сдружение „Малешевско-огражденски имоти-1958”, реформата, която е минала е признала части от имотите. Остава да допълни тези имоти, тоест да разшири имотната граница такава каквато е била до 1957 година.

Собствениците на земи са категорични, че нямат средствата и времето да търсят правата си върху земята по съдебен път.
„Аз имам турски документ от моите родители от 1876 година, но не го признават, казват че е общинска земята. Ние по документи имаме около 280 декара, а възстановена реално имаме 15“, коментира Борис.

Протестиращите бяха изслушани и от депутата Атанас Стоянов, който им обеща среща с членовете на Поземлената комисия и Комисията по регионално развитие и благоустройство в парламента.
Според депутатът и държавни и местни власти трябва да положат всички усилия наистина да се реши този проблем, защото той се задълбочава.

Хората бяха категорични, че ако не бъдат чути ще затворят с протести главни пътища в региона.

0
0
Други новини

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!