Преяждане – най-добрите съвети!

0

Преяждане се получава доста често по празници или когато присъстваме на някое събитие. Сватба, рожден ден или друг празник като Коледа и Нова година са достатъчен повод да си докараме преяждане.
„Клин клин избива“ казва народната мъдрост, този съвет може да се прилага в случаите на преяждане по празници, съобщава полезните. С лошото храносмилане и болката в стомаха, можем да се справим с най-често срещаните продукти, които могат да бъдат намерени в хладилника или килера.

Банани
Бананите са лесно смилаем продукт, който няма да претоварва стомаха и няма да го затрудни да работи след празника. Благодарение на богатото съдържание на калий и разтворими фибри, бананите помагат да се нормализира функцията на храносмилателната система.

Портокалов сок
Затрудненото храносмилане често е причинено от липсата на подходяща киселинност в стомаха. Затова естествените киселини, съдържащи се в портокалите, могат да бъдат отлично средство за защита. Ако решите да пиете портокалов сок, направете това преди хранене и не го комбинирайте със захар. Захарта може да доведе до образуването на газове и да предизвика повече дискомфорт.

Преяждане се лекува с диета и леки храни

Кимион
Въпреки че няма да ни харесат силни аромати, но една подправка може да помогне. И това е кимион – той стимулира отделянето на жлъчката, което подобрява храносмилането.

Без сол
Не яжте ядки със сол и други солени продукти. Ако не можете да се откажете от ядки, то яжте печени без сол или домашно приготвени пуканки без сол.

Ориз
Оризът е лесносмилаема храна за стомаха и съдържа малко влакнини (фибри). Това улеснява смилането му. Точно като препечен ръжен хляб или малко варени картофи, оризът няма да дразни чувствителния стомах.

Домашен ябълков оцет
Натуралният ябълков оцет е полезен за подобряване на храносмилането и облекчаване на коликите. Опитайте напитка, приготвена от супена лъжица домашен ябълков оцет и супена лъжица мед, разтворени в чаша вода. Ако имате киселини, добавете и 1 ч.л. сода.

 

0
0
Други новини

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!