Президентът Радев: С действащите здравни, социални и образователни модели няма как да преодолеем бедността!

0

Над милион и 600 хиляди българи живеят с месечен доход от 600 лв., а повечето българи живеят с месечни доходи до 1000лв, но и тези доходи не им осигуряват икономическа сигурност. Под линията на бедност – 321 лв. живеят работещи българи.
Статистиката показва, че разликата в доходите на българите вече се разминава 8 пъти, при средни нива в ЕС 5,2.
С тази тревожна статистика се откри кръгла маса под патронажа на президента Румен Радев.
Неравенството е заложено дълбоко в същността на общественото развитие по думите на президента Румен Радев, пише нюз бг.
Неравенството взима прекомерни размери, социалните и икономическите системи са нискоефективни, държавата и обществото абдикират от социалните си ангажименти. Всеизвестно е, че бедността е проблем за всяко едно общество, бедността ражда корупция и престъпност, причина е за липса на шанс за реализация.
По думите на държавния глава бедността преди всичко отнема от обществото перспективата за динамично развитие, затова и темата е толкова актуална.

„Стотици хиляди българи живеят в бедност, поставени са в унизителни условия да не могат да посрещнат елементарни човешки нужди. „Едни са работили през целия си живот, други работят в момента, а са на прага на бедността“, заяви Радев.
Според него неравенствата водят до изкривяване на всички системи в обществото, а в България са под всякакви средни показатели.
Със сега съществуващите в България здравни, социални, образователни модели е непосилна задачата да се промени статистиката, посочи Радев.

На кръгла маса под патронажа на президента ще бъдат обсъдени в причините за бедността в България, кои са критичните прагове на неравенствата, кои са социалните и икономически модели, които могат да доведат до справедливо възнаграждение на труда, как да търсим баланс между развитието на конкуренцията в една пазарна икономика и адекватна социална политика, как можем да приложим успешно чужди модели?
„Колкото повече се говори за рекордни нива на БВП, толкова повече трябва да говорим за бедността“, заяви държавният глава.

 

0
0
Други новини

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!