Предсрочно: Отсечката Кресна-Сандански от АМ „Струма“, готова ноември 2018

1 1 315

25-километровият лот на АМ „Струма“ от Кресна до Сандански е готов на над 50% физическо изпълнение. Така макар срокът за отсечката да е до май 2019 г., започва неговото финансово изпълнение с европейски средства и той ще бъде пуснат предсрочно – до ноември 2018 г.

Това каза пред журналисти в Народното събрание министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков за одобрението на апликационната форма за АМ „Струма“. „Ще пуснем отсечката предсрочно с оглед на взетото решение за апликационната форма. Въпреки големия скептицизъм на зелени организации и други, които подходиха с недоверие към проекта“, заяви той. „628 млн. е безвъзмездната помощ по линия на ОП „Транспорт“, 111 млн. е националното съфинансиране, общо 739 млн. за участъците 3-1 от АМ „Струма“.

Дадохме старт през август от Благоевград до Крупник, другият лот от Кресна до Сандански, който е 25 км. и тунела „Железница“, каза още министърът. Министърът на транспорта Ивайло Московски коментира от своя страна, че с одобрението на апликационната форма за АМ „Струма“ е отпаднало опасението на опонентите им, че тя няма да бъде завършена. По думите му личната намеса на премиера Бойко Борисов е оказала изключително сериозно въздействие върху администрацията в Брюксел за одобряването на апликационната форма, както и усилията на министерствата на транспорта и на регионалното развитие, предаде Фокус.

„Това гарантира със сигурност изпълнението на проекта вече със европейско финансиране и национално съфинансиране, което ще облекчи целия процес по изпълнение на дефилето“, допълни министърът. „АМ „Струма“ вече е един необратим процес, който се надяваме да бъде завършен в заложените срокове“, каза още той. През 2019 г., каквито са ни сроковете, ще стартираме със строителството на най-тежкия участък, а средата на 2023 г. ще приключим и ще имаме напълно завършена АМ „Струма“, допълни Нанков. „2020 година е срокът за отсечката от Благоевград до Крупник. За тунела „Железница“ има обявена обществена поръчка от 19 октомври, разделена на 3 обособени позиции за тунела, стойността е 250 млн. лева“, обясни той. „Като изберем изпълнител 1060 дни, почти 3 години, е срокът за изпълнение на тунела, на останалите съоръжения е 600 дни. Ще се вместим в тези времеви граници“, допълни министърът.

„Най-радващата новина е, че не с национално финансиране, а с европейски средства ще бъде изградена магистралата. Националните средства, които към момента бяха разходени, ще се сертифицират и възстановят по линия на европейската програма. По-добра новина за АМ „Струма“ в последните месеци едва ли е имало“, коментира Николай Нанков. „Върнахме отново доверието на ЕК. Знаете какви периоди преживяхме през февруари, когато изчезваха документи за обществени поръчки за тунела „Железница“. Мисля, че със съвместни усилия това не оказа негативно влияние, а напротив – вчера резултатът в Брюксел беше перфектен“, заяви министърът.

„Кресненското дефиле е най-голямото предизвикателство. 12 октомври беше взето решение от МОСВ за избор на вариант, който съвпада с най-изгодния финансов вариант и от гледна точка на сигурността“, обясни той и допълни, че към еколозите както винаги ще има обективно, добро и колегиално отношение. „Относно сигурността и безопасността едва ли има по-добър начин да гарантираме сигурността на преминаване от изграждането на двете нови ленти. Посока София източно от дефилето с магистрални габарити и ограничена скорост на движение, през дефилето с уширяване на пътното платно и изграждане на необходимата екологична инфраструктура“, уточни Николай Нанков. „Скоростта ще бъде 80 км с всички необходими ограничения, за да гарантираме в максимална степен безопасността на преминаване“, каза още той.

Други новини
1 Коментар
  1. Финтифлюшка каза

    Браво! Сега ограничението на скоростта в дефилето е 90 км/ч с изключение на търговските обекти и тунелите, а като стане „магистрала“, ще падне до 80 км/ч. Защо ке ги ручаме жабетата ?

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!