Предстои напрегната сесия! Ще гласуват ли съветниците за децата ни по една бутилка вода? Ще отпуснат ли финансов стимул за младите семейства?

И още много важни теми за Благоевград и селата…

4

„Проекто- бюджетът на община Благоевград е скрит, дори общинските съветници, които ще трябва да дадат вота си за или против него, нямат никаква яснота как се разпределят средствата в секторите по пера и за какво точно ще се похарчат парите на благоевградчани“, това сигнализира пред вестник „Струма“ лидерът на ПП „Партия на зелените“ в местния парламент Андон Тодоров.

В петък е насрочена редовната януарска сесия на Общинския съвет, на която най- важната точка е приемането на бюджет 2019 на областния център на Пиринско.

„Възмутен съм , че кметският екип е замаскирал за какво точно ще се дават
през годината средства и крие подробна справка за това дори от съветниците , заяви Тодоров. Той отбеляза, че очаква в предвидените разходи за храна в детските градини да са заделени средства за осигуряване на всяко детенце по една бутилка вода от 330 мл. Предложение това да стане той направи преди два месеца, когато шокира колегите си в местния парламент с разкритие, че на хлапетата в част от общинските детски заведения се дава вода от една чашка и така се създават предпоставки малчуганите да се разболяват като се заразяват едно от друго.

Макар още на същата сесия , както и на тази през декември да имаше протестни реакция от директорки на градини, лични проучвания на съветници извън групата на зелените показаха, че твърденията на Тодоров не са голословни.

„Толкова много пари се дават всяка година само за един ден за провеждане на „Франкофоли“ или наградите на БГ радио, а не сме в състояние да заделим между 50 000 и 100 000 лв за здравето на децата в общината!“ недоумява лидерът на ПП „Партия на зелените“.

Той припомни, че предложение на групата им за стимулиране на раждаемостта в общината с приемане на нарочна наредба, отлежава вече цяла година при председателя на ОбС, без да стигне до пленарна зала.

„Идеята на ПП „Партия на зелените“ е да насърчим раждаемостта в общината с финансови стимули за родителите, които обаче да са обвързани с образователния им ценз. Финансирането на такъв проект никак не би затруднило община с годишен бюджет от 72 млн.лв , която само за самолетни билети на общинска администрация даде през 2018г. 350 000 лв.“, категоричен е Андон Тодоров.

Той не подмина и странната в сравнение с изминалите 3 години от мандата активност на кметския екип по болните теми с чистотата на улиците и планирани инвестиции в част от селата.

Залагането на солидни средства за измиване на улиците чак в последната година от управленския мандат на екипа Камбитов е меко казано тъжен опит за манипулация на хората, които от години дишат прахоляка през лятото и мръсен въздух през зимата. Чистотата трябва да е ежедневна грижа, не предизборно изчеткване!“ , смята лидерът на зелените.

Прах в очите на хората според него са декларациите на управленския екип за специално внимание в бюджет 2019 към селата в общината.

„По- сериозните инвестиции са за 2-3 села , при това повечето са преходни, т.е. от предни години. Ненормално е три години да „спиш“ за нуждите на жителите на селата и точно преди изборите да се изпъчиш с няколко площадки със спортни уреди, заложени в бюджета“, недоволен е от разпределението на средствата Тодоров.

На сесията в петък той ще изиска пълна прозразчност на бюджета по пера, както и предложенията на зелените да се извадят от „фризера“ в името на благоевградчани.

 

 

0
0
Други новини
4 Коментара
 1. РОДИТЕЛ каза

  Пфуууууу, аман от показност

  0

  0
 2. Палавата Хихи каза

  Шопова и Методиева с техните протежета да не пишат коментари тук.Пишете си във платената медия на вашата приятелка С

  0

  0
  1. Наставник каза

   А кой казва, че са техни протежета, а Палавнице!? 😉

   0

   0
   1. hihi каза

    Права си, грешна дума, точната дума е слуги. Ще чакам отговор утре след 8,30 ч. Сега няма да можеш защото ти свърши работното време

    0

    0

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!