Представиха книги на патриотична тематика на лектория „Македония“ в Благоевград

0

В голямата зала на Военен клуб-Благоевград се проведе лектория „Македония“, организирана от Филиала на Македонски научен институт(МНИ)- Благоевград, и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва „Борис Дрангов“ – Благоевград(СОСЗР). Пред благоевградската общественост се предст авиха книгите: „ПолковникБорис Дрангов – живот и дела“ с автор професор д.и.н. Тодор Петров, “Димитър Ризов от Битоля до Берлин (1862-1918)” от д-р Снежана Радоева и „Четническата акция на Македонския комитет 1895“ с автор проф. Светлозар Елдъров.

На събитието присъстваха членове на МНИ – Благоевград, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва –Благоевград СОСЗР, Военно окръжие, представители на Регионален исторически музей – Благоевград, Държавен архив – Благоевград, читалище „Никола Йонков Вапцаров”, ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград, както и много граждани. Книгата „Полковник Борис Дрангов – живот и дела“ е посветена на 140 годиниот рождението на видния български военен деец полковник Дрангов (3 март 1872 –26 май 1917 г.). Неин автор е професор д.и.н. Тодор Петров от Военна академия“Георги СтойковРаковски”, преподавател и изследовател на българската военна история, на националноосвободителното движение на македонските и тракийскитебългари. Изложението е наситено с факти и събития от живота и дейността на Борис Дрангов. То представя неговия образ, превъплътен като ученолюбив юнкер,любим преподавател, верен съратник и всепризнат пълководец, който с достойнство и чест отстоява идеите си, страда и воюва за свободата на Македония и обединението на Отечеството. Книгата на д-р Снежана Радоева “Димитър Ризов от Битоля до Берлин (1862-1918)”.

Авторът, д-р Радоева проследява цялостната дейност на известния български революционер, публицист, политик и дипломат. „Четническата акция на Македонския комитет 1895“ с автор проф.Светлозар Елдъров е посветена на три кръгли годишнини от националната история, които се изпълниха през 2015 г. – 120 години от учредяването на Македонския комитет (Върховния Македоно-Одрински комитет) в България, 120 години от Четническата акция в Македония (лятото на 1895 г.) и 120 години от смъртта на Трайко Китанчев, първият председател на комитета и главен организатор на акцията (1август 1895 г.). Трите събития са неделими едно от друго и заедно съссъздаването на ВМОРО през 1893 г. поставят началото на нов етап от борбата за национално освобождение и обединение. Четническата акция е организирана от Македонския комитет с подкрепата и участието на офицери от българската армия в координация с правителството на д-р Константин Стоилов и е лично ръководена от Трайко Китанчев. Преобладаващото отрицателно отношение на историографията към това събитие, донякъде оправдано от задкулисните политически манипулации и допуснатите на места ексцесии, подминава най-същественото – Четническата акция извежда македонското движение в България на качествено ново равнище, на което освободителната борба за извоюване на политическата автономия вече няма алтернатива.

 

 

0
0
Други новини

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!