Похвално! С „Хубава си моя горо“ активисти на ВМРО засадиха 600 фиданки

0

Общинската организация на ВМРО-БНД в Благоевград се обърна с молба към директора на Югозападно Държавно Предприятие(ЮДП) Инж. Дамян Дамянов, в която Организацията изрази своето желание да бъде включена в активностите на предприятието по залесяването в рамките на „Седмицата на гората”за 2018 година.

ТП „Държавно горско стопанство Благоевград” в лицето на директор инженер Калин Зашев определиха за хората на ВМРО квадрант 300 Н, в района на с. Дебочица около махала Стамболиева , Влахина Планина на около 25 км. от Благоевград за залесяването.

Групата от 15 души доброволци от ВМРО бе водена от зам.областния управител Иван Стоянов и председателя на общ. комитет  на червено-черните Станимир Радулов.

Петко Ангелов от  ТП „Държавно горско стопанство Благоевград” разясни, че мястото е било ареал на насаждения от бял бор, но той е унищожен от Върхов корояд. „Върховият корояд е малък бръмбар, основен вредител и причинител на изсъхването на големи площи от бор. Вдълбава се в кората и разкъсва проводящата тъкан на дървото. Така се нарушава хранителният и воден баланс на растението, а това довежда до изсъхване.”,-разясни зам.директорът Ангелов. Поради тази причина горското стопанство е извършило санитарна сеч, като препоръката на специалистите е този път да се засади черен бор, който е много по-устойчив на вредителя.

Пет часа бяха необходими на доброволците от ВМРО с помощта на работници от ТП „Държавно горско стопанство Благоевград” да засадят 600 фиданки от черен бор на над 2 декара площ. Цоня Кръстева от дамската секция към организацията изрази всеобщото удовлетворение от досега с гората и природата във Влахина планина, като изрецитира „Хубава си моя горо!”от Любен Каравелов пред насъбралите се добровлци -„Сега сме съвсем близо до чувството, което е съпътствало нашите предци, дейците на ВМРО, които са бродели с четите по тези приказно красиви места в планината”, каза тя.

0
0
Други новини

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!