Послушковци или дейци!? Преференциите като вход в ОбС Благоевград!12 съветници се облажиха…

Зад банките от ГЕРБ седнаха 3-ма, БСП- 2-ма, Реформаторски блок- 1, листата на Тасков- 2-ма, Земеделски съюз-1, Народен съзюз-1, Екип-1, Глас народен-1

1

12 от общо 41 съветници в ОбС Благоевград влязоха с преференции и седнаха зад банките в местния парламент за 4 години. Не е ясно дали на местните избори тази година кандидат-съветниците ще могат да ползват същите привилегии като на миналите избори.

Предложението в новите разпоредби е да се вдигне изкуствено прагът за валидност на преференциалния вот, обвързвайки го с тежестта на един мандат. За по-голяма конкретика – за да се размести листата за евроизборите ще трябва около 130 000 преференции, за парламентарните избори около 17 000 преференции, а за местните избори (в Благоевград ) около 800 преференции, което е невъзможно да се постигне и де факто се убива преференциалният вот.

Какво се случи на практика на изминалите местни избори в Благоевград. От общо 41 съветници в ОбС 12 влязоха с преференции и пренаредиха листите.

От общо 9 общински съветници от ГЕРБ 3-ма влязоха с преференции. 19-ият в листата Илиян Георгиев станал 2-ри така изместил Красимир Роячки /356/от 2 -то място. Елена Димитрова, която работи като охрана в Американския университет от 34-то място отива на 4, като измества Ивайло Златанов-/231/. Давид Петров-/228/ в лисата е бил 9 ти , но става 6 като измества Кирил Илиев-/201/. Венцислав Хрусинков от 16 -то място, отива на 8-мо място и измества Елена Ташкова. Йордан Миленков /174/ отива на 9 -то място от 5-то, което е на границата на влизане в ОбС.
Евгени Бигов -/164/ отива на 10- то място и влиза на мястото, което е отстъпил Йордан Андонов, който отстъпва мястото си, тъй като става депутат.

Така на практика 3-ма ОбС съветнци от ГЕРБ са разбъркали картите в листата, и са успели да изместят партийни назначения от по-предни позиции.

В листата на Радослав Тасков станали две промени. Васил Димитров с 246 гласа от 10-то място отива на 5-то като измества Захарин Ханджийски, който отива на предела на влизане 7-мо място. Славка Гелишева с 230 гласа от 14-то влиза на 6-то, като измества от 6-то място Динко Трайков.

При съветниците от Реформаторски блок имаше изненада. Илиана Джолева бе голямата изненада, която от 10-то място отиде на 2-ро с 244 преференции, като измести Георги Мавродиев, като той остана извън място за влизане в местния парламент .

При Земеделски народен съюз „Ал. Стамболииски“ стана една от най-големите врътки в ОбС като Петя Костадинова от 3-то място с 286 преференции, изпревари и изхвърли от 2-то място Висил Миладинов, който беше събрал едва 7 преференции. Наложи се Георги Георгиев и Петя Костадинова да дадат своите оставки , за да може да влезе партньорът в бизнеса на Димитър Урдев – Васил Миладинов.

При съветниците от БСП изненадите бяха две. Освен слабият резултат на изборите имаше и две промени в подредбата на листата. Антон Асииски от 4-то с 218 преференции изпревари 2-та Ваня Маникатева-65. А пък Гергана Янчева-/135/, която в листата беше 10-та какъвто беше и номера на партията, зае мястото на Александър Сандев, който получи 128 преференции.

При Зелена партия липсваха изненади. Влязоха двама съветници, Валери Смиленов, който беше кандидат -кмет на Благоевград тогава и Сашо Милчев.

Единственият съветник от ВМРО Георги Васев-/920 /на косъм се промъкна и стана общински съветник, почти на ръба на общинската квота.

Ситуацията в Движение 21 е идентична на предните, където водачката Албина Анева и вторият Георги Кочев си запазват местата и влизат 2-ма общински съветници.

При Коалиция за Благоевград няма изненади, зад банките влязоха Рашко Динков и Румен Калайджиев

С атрактивната листа Народен съюз вкарват 2-ма общински съветници и са на ръба да вкарат 3-ти. Съветници стават Христо Ковачки и Бисер Стойчев, който напусна по лични причини и по този начин влиза следващият в листата Злата Ризова, която е една и от най-дейните общински съветници през целия си свой политически период и отстоява безрезервно гражданските интереси.

При Глас народен Илко Стоянов е водач на листата, на 2 -ро място е Валентин Евтимов, който е изместен от Цвета Рангелова-/138/, която била 7-ма в листата.

При Коалиция Екип Владимир Елезов запазва своето място като водач, на второто място Емил Георгиев е изместен от Кирил Ваклинов-/248/, който от 18-то отива на 2ро място и влизат 2-ма съветници.

С атрактивната листа Народен съюз вкарват 2-ма общински съветници и са на ръба да вкарат 3-ти. Съветници стават Христо Ковачки и Бисер Стойчев, който напусна по лични причини и по този начин влиза следващият в листата Злата Ризова, която е една и от най-дейните общински съветници през целия си свой политически период и отстоява безрезервно гражданските интереси

 

 

2
0
Други новини
1 Коментар
  1. поли, дончо каза

    пали, данчо сложете още един отговор на тъпата ви анкета: НИКОЙ

    0

    4

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!