Пада доверието на водещи политици, само лидерът на ДПС с одобрение!

0

Спад в рейтинга на всички политици, отчита първото за 2019-та изследване на социологическа агенция Алфа рисърч. Един от основните изводи е, че доверие губят всички институции и политически фигури в България.Повишение в рейтинга отбелязва и председателят на ДПС Мустафа Карадайъ – от 5.4% на 6.5%.

Президентът Радев запазва позитивен баланс в личния си рейтинг, но за период от три месеца губи 5 пункта одобрение и за първи път от встъпването му в длъжност положителните оценки за неговата дейност са под границата от 50 на сто (47% одобрение срещу 17%

Президентът Радев запазва позитивен баланс в личния си рейтинг, но за период от три месеца губи 5 пункта одобрение и за първи път от встъпването му в длъжност положителните оценки за неговата дейност са под границата от 50 на сто (47% одобрение срещу 17% неодобрение).

След юни 2018 настъпва обрат и в персоналния рейтинг на премиера Борисов: 30% одобрение срещу 37% неодобрение и 33% неутрални оценки.

Оценката за работата на министрите, включително за част от определяните като най-успешни, следва същата повишена обществена критичност.

Лидер сред членовете на кабинета остава вицепремиерът Томислав Дончев, въпреки че гасенето на няколко правителствени пожара в късната есен, водят до първи от началото на мандата спад в индекса за дейността му (от 20.3 до 16.7).

Макар че запазва втората си позиция, намалява одобрението и за спортния министър Красен Кралев (индекс от 14.5).

Съществена ерозия е налице и при двама доскоро рейтингови министри – военният Красимир Каракачанов, бележи спад от почти 9 на сто в резултат от конфликтите между лидерите на Обединените патриоти и скандала около Агенцията за българите в чужбина.

Аналогична е тенденцията в оценката за финансовия министър Владислав Горанов (спад от 7 пункта в индекса) след публичното тиражиране на информацията за ползваното от него жилище.

Запазва позициите си министър Екатерина Захариева (индекс 8.9), а одобрението за образователния Красимир Вълчев нараства с 8 пункта (индекс 7.1) и през декември той заема вече четвърто място, непосредствено след външния министър.

Бойко Борисов остава най-одобрявания лидер на политическа партия, но персоналният му рейтинг е в негативен тренд (спад от 32.8% до 30.1%).

Положителните оценки за Корнелия Нинова също намаляват, като за първи път през последните две години падат под 20 на сто (от 22.2% на 19.4%).

Логично, предвид ожесточените скандали и взаимни обвинения, най-силна е ерозията на доверието към лидерите на Обединените патриоти: Красимир Каракачанов губи седем пункта (от 23.4% на 16.3%),

Валери Симеонов пада с шест пункта (от 11.1% на 5.1%),

Волен Сидеров също остава със силно ограничена подкрепа от 4.9%.

Повишението на цените на горивата в края на миналата година и възродената активност на Веселин Марешки по тази тема, го връща обратно в публичен оборот и му носи одобрение от 13.8%.

Повишение в рейтинга отбелязва и председателят на ДПС Мустафа Карадайъ – от 5.4% на 6.5%.

Най-висок рейтинг на доверие сред лидерите на партиите извън парламента има лидерът на „Да, България“ и съпредседател на „Демократична България“ Христо Иванов – 11.3%,

следван от Румен Петков от АБВ с 8.1% и Николай Ненчев от БЗНС с 6.1%.

Рейтингът на доверие към лидера на ДСБ и съпредседател на „Демократична България“ Атанас Атанасов е 5.7%,

а този на председателя на СДС Румен Христов е 5.2%.

Доверието в лидера на „Зелените“ и съпредседател на „Демократична България“ Владислав Панев е 5%.

0
0
Други новини

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!