Официално от РЗИ! На внимание на родителите! Бутилирана вода в детските градини може, но при условие че …

0

След развихрилия се скандал на сесия на последната сесия на ОбС за водата в детските градини в Благоевград екип на ИА Региона си направи труда да провери кой крив кой прав.

Поради тази причина потърсихме компетентните органи, а именно РЗИ да даде разяснение по казуса дали може да се вкарва в детските градини бутилирана вода.

Ето част от техния отговор:
„Съгласно действащото законодателство директорите на детските заведения ръководят, контролират и отговарят за цялостната им дейност.
При условие, че на децата се предлага вода от диспенсери, следва детското заведение да има сключен договор със специализирана фирма, която да отговаря за периодичното им почистване и дезинфекция. Използването в организирани колективи на диспенсери, на които не се извършва периодична профилактика, може да доведе до възникване на редица проблеми, свързани както с качеството, както и с безопасността на водата, която се използва в тях.
В детските заведения се осигурява и използва питейна вода , отговаряща на изискванията на Наредба N:9 за качеството на водата , предназначена за питейно – битови цели (обн. ДВ.Бр309 2001, изм. ДВ бр. 6 2018г.)“

Подробен прочит на въпросната наредба сочи, че забрана внасянето на бутилирани води в детските градини няма. Предлагането в детските заведения на бутилирана минерална, изворна и трапезна вода се извършва с мотивирано решение на директора на съответната детска градина. Доставката, приемането, съхранението, използването и предлагането на бутилирана вода се организира от директора, а не от родителите, при стриктно спазване на Закона за храните и подзаконовите нормативни актове към него.

От всичко става ясно, че законът забранява родителите да внасят бутилирана вода. Това може да стане след като директорките на съответната детска градина направят мотивирано решение.

Директорите могат да се мотивират, че контролът с пиенето от чаши е много труден. Едно дете взима чашка пие, после другото… Така се предават вируси, за това имам много болни дечица в детските градини. Освен това питейната вода зимно време е много студена и трябва технологично време да се затопли,за да пият децата вода.

С това писмо на РЗИ става ясно, че има възможност да се вкара бутилирана вода в детските заведения , по друг ред не от родителите.

А какво всъщност се случва?

Повечето градини, за да решат спуснатия проблем, започнаха няколкомесечно проучване какви точно са изискванията и как да бъдат изпълнени, така че да не си навлекат глоба.

В някои градини решават проблема така – спираме всяка бутилирана вода. В други обаче решават, че заповедта не се отнася до шишетата, които децата носят от вкъщи, затова им ги оставят. Почти 10 месеца след излизането на наредбата още има градини, в които шишетата биват допускани.

Други градини решават проблема с кани с филтри или филтри за чешмите. Филтри, които трябва да се сменят периодично. Тоест струват пари.

Проблемът при каните е, че те са с ограничено количество вода в тях. Тоест в даден момент неминуемо се стига до недостиг на вода от едно пълнене на каната при група от 30 деца. Освен това възпитателките не просто трябва да налеят вода в тази кана, тя трябва да премине през филтъра и да се сипе на малчуганите със стайна температура. Стайната температура е едно от основните изисквания на здравните власти.

Трети изобщо не се главоболят – щом искат от крана, от крана да е. Дали добре се източва застоялата в тръбите вода, никой не знае. Дали децата сами си наливат водата или им се дава, също се оказва решение на всяка градина, дори група. Въпросът е трябва ли възпитателките – 2 на брой и една помощница, при наличие на между 20 и 30 деца в зависимост от групите, да се занимават с непрестанно наливане на вода.

А защо се стига до там? Защото все няма средства, но пък има изисквания.

Припомняме, че Андон Тодоров на сесията миналия петък повдигна наболялата тема за водата в детските градини. Той сигнализира,че деца са пили вода от една и съща чаша, което е предпоставка за множество зарази и предложи на кмета да се отпуснат средства за доставка на бутилирана вода на децата.

 

 

Писмото от РЗИ може да прочетете тук

 

 

0
0
Други новини

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!