/Видео/ Остра полемика в ОбС : Община Благоевград пред  фалит, ако държавата не  финансира  извозването на боклука

0 2 004

Остри дебати и разисквания белязаха днешната извънредна сесия на местния парламент в Благоевград, свързана с изграждането на депото. Стана ясно,че ако не се намери финансиране от държавата за извозването на боклуците до Разлог, Общината реално е изправено пред фалит.

Държавата трябва да помогне, както е помагала на други общини с финансиране свързано с отпадъците. Този проблем с отпадъците в Благоевград стои на дневен ред от 2007 година. Оказва се, че процедурата е изключително тромава и до сега нищо не е направено. По време на сесията стана ясно, че капацитетът на депото в Разлог е 36 тона, а до там трябва да се извозват 38 тона.

С 30 гласа „За“, 1 „Против“ и 5 „Въздържали се“ местните парламентаристи гласуваха актуализация за 2017 година на програма за управление на отпадъците на Община Благоевград за периода 2015-2020 година. Кметът д-р Атанас Камбитов предложи програмата да се актуализира, тъй като сроковете изтичат. “Приети сме като бенефициент, за да може депото да покрива всички изисквания, трябва програмата да се актуализира,“ каза градоначалникът.

Общинската съветничка Злата Ризова се поинтересува какво ще се случи, ако се продължи да се возят отпадъците към нашето депо и дали ще има глоби. Кметът подробно отговори какви са цените и обясни, че договорът с Разлог не може да просъществува, тъй като капацитета там е 38 тона.

„Ние трябва да търсим решение и водим разговори в тази посока. Избрали сме изпълнител и до август депото трябва да е построено“, каза той и подчерта, че Благоевград е единственото място, където депото се изгражда на вече съществуващо. Той подчерта, че Общината си е свършила работата и е направено регионално сдружение с общините Симитли, Бобошево, Кочериново и Рила.

Общинската съветничка Гергана Янчева попита след като държавата трябва да помогне за депото дали има някаква категоричност, че това ще се случи.
Малко остро кметът обясни, че проблемът е от 2007 година и попита в тази връзка какво са направили парламентаристите от БСП в тази връзка.
„Проблемът е отдавна, дано няма обжалване имаме работене проект . Трябва да излезем с обща позиция, че държавата трябва да помогне с общината“, каза градоначалникът.

Други новини

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!