Опасност: Огнище на птичи грип в голяма ферма!

0 950

Птичи грип е установен в голяма ферма за кокошки в Северна България. Там има около 150 хиляди кокошки.От Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ все още няма официална информация и не е обявено името на фирмата. По закон всички птици в птицефермата, където е открита заразата, трябва да бъдат унищожени, уточни председателят на Съюза на птицевъдите проф. Димитър Белоречков.

За протестите след умъртвяване на птици, превозвани в разрез с медицинските изисквания и заловени от митничарите на Дунав мост II, проф. Белоречков запита къде бяха „Зелените“ и другите протестиращи, когато гледачите плачеха като слушаха как убиват нашите птици. Ние загубихме над половин милион патета, които бяха унищожени по най-жесток начин, и не по-малко от 200 000 кокошки. Тогава никой не ни обърна внимание, а сега тук говорим за едни болни птици, които по закон трябва да бъдат унищожени, каза той.

„Да прекарваш контрабандно птици – и то диви, е престъпление. За най-голямо съжаление нашите закони в това отношение са много меки, защото последствията са много по-страшни, отколкото да докарат половин килограм кокаин. Възможно е да бъде прекаран и някой грип, който да бъде опасен и за хората“, обясни проф. Белоречков.

От птицевъдния бранш подкрепят единодушно действията на Агенцията по храните, която унищожи нелегално внесени у нас птици. Скандалът с убитите птици доведе до затваряне на зоологическата градина в София и до петиция с искане за разследване и оставка на директора на Агенцията.

Според природозащитниците птиците са унищожени неправомерно. По мнението на експертите от БАБХ – нелегално превозваните пернати са били носители на вируса на птичи грип, съобщи БНР.

 

Заразата причини много тежки загуби на птицевъдите през миналата година, а в момента в Северна България има новооткрито огнище, което ще доведе до унищожаване на стотици хиляди птици, уточнипроф. Димитър Белоречков.

 

 

 

 

Други новини

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!