Омбудсманът Мая Манолова с тежка дума, обрат в решението за детските градини?

5

Омбудсманът Мая Манолова ще гледа под лупа решенията, свързани с таксите за детските градини в Благоевград. Тя е поискала от кмета на Община Благоевград информация за направените промени да се плаща пълна такса от 40 лева в детските градини с препоръка за разглеждане на възможността таксите да бъдат намалени в дните, в които детето отсъства по семейни причини.

Намесата на Мая Манолова в проблемния казус идва след жалба на Георги Костадинов от Благоевград. Там той изразява разочарованието си от приетите от общинските съветници промени в Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Благоевград, а именно родителите на всяко дете посещаващо детска градина да заплащат пълна месечна такса, без значение дали е отсъствало няколко дни, като единствено срещу представяне на болничен лист на родителя таксата може да се намали.

В жалбата си Георги Костадинов пита омбудсмана дали има възможност, когато в детската градина са предупредени, че детето ще отсъства, да се приспада месечната такса. Мая Манолова му изпраща отговор.

„Бих желала да Ви информирам, че като омбудсман се застъпван в предвидените в Закона за омбудсмана средства, когато с действие или бездействие се засягат или нарушават правата и свободите на гражданите от българските държавни и общински органи и техните администрации, както и от лицата, на които е възложено да предоставят обществени услуги.
Разбирам вашето недоволство и Ви благодаря за доверието в институцията на омбудсмана . Като омбудсман за мен е важна защитата на най-добрия интерес на децата в образователния им път и постигане нужното качество на образованието като цяло, предвид социалната значимост на предоставянето услуга и в подкрепа на младите хора и техните деца“, пише в писмото на Мая Манолова в.

Тя е поискала от кмета на Община Благоевград информация за направените промени да се плаща пълна такса от 40 лева в детските градини с препоръка за разглеждане на възможността таксите да бъдат намалени в дните, в които детето отсъства по семейни причини.С отговора Манолова ще запознае и Георги Костадинов от Благоевград.

Както ИА Региона първа писа, родителят Георги Костадинов изказа недоволството си от заплащането на пълна такса от 40 лева в детската градина пред общинските съвтеници в Благоевград на сесията през януари.
Според него, с това решение градините ще се напълнят с болни деца:
„ Не е редно да се плаща пълна такса. Редно е да се заплащат дните, когато детето е присъствало… Според мен детските градини ще се напълнят с много болни деца, което не е хубаво нито за нас като родители, нито за община Благоевград“ , категоричен бе Георги Костадинов.

 

 

 

0
0
Други новини
5 Коментара
 1. Глас народен каза

  Я се научете да цитирате. Половината ви новина е с грешки и недовършени и зречения. И май нито г-жа Манолова е запозната обстойно, нито г-н Костадинов, с проблема. А вие сте се първи, как ли пък не…. А, да, първите сте хулите, не да критикувате, по властта. На вас критиката ви е непозната. Ама нали ви плащат разни организации и партийни….

  0

  0
  1. Георги Костадинов каза

   Аз много добре съм запознат с проблема! И затова излизам с името и лицето си, а не се крия зад анонимни псевдоними! Не критикувам властта, а в изказването ми на сесията на Общинския съвет препоръчах да има опция писмено уведомление на ръководството на детските градини! В писмото си омбудсмана също препоръчва опция семейни причини!

   0

   0
   1. Христо Димитров каза

    Г-н Костадинов, когато казвам за критика, говоря за информационния сайт, но май също се припознавате. Както и да е, не ми се изпада в полемика, няма смисъл. Ако сте внесъл предложението си в Общински съвет, вярвам, че ще бъде разгледано. Както и не вярвам, че и сегашното решение е в ущърб на родителите, напротив. Защото се държат едни места, които са празни, а има деца, които не могат заради това да посещават детските градини. По-ясно няма как да го кажа. Честити Трифоновден!

    0

    0
    1. Георги Костадинов каза

     Господин Димитров, моите уважения, но Вие пишете „Май нито г-жа Манолова е запозната обстойно, нито г-н Костадинов“, от което следва, че и аз не съм запознат! На сесията на Общинския съвет им казах, че ако има деца, които не посещават детската градина с месеци, значи служители в общината не си вършат добре работата, а тези, които управляват общината не си контролират подчинените. За което не сме длъжни да плащаме ние родителите! Ако аз не си вършат както трябва работата веднага ще ме изгонят, както и на много други работни места, но там, в общината май само се взимат заплати (повечето там са така, не всички)! Приятен ден!

     0

     0
 2. Журналист каза

  В този сайт дали има грамотни списвачи!?!? „Колеги“, оправете си грешките, научете се да пишете, граматика, цитати, много са ви недостатъците. Така става, платеното си е платено, а обективност и грамотност, няма нужда.

  0

  0

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!