Нещо се случва в ГЕРБ: Борисов говори едно, Цветанов прави друго…

БСП: Борисов кани Китай да инвестира у нас, Цветанов обяви Пекин за основна заплаха - кой управлява?

0 1 727
0
0

ПГ на „БСП за България“ призова ГЕРБ ясно да дефинира отношението си към Китай и да се разграничи от изявленията на Цветан Цветанов, че Русия и Китай са едни от основните заплахи за мира и сигурността. Това каза секретарят на ПГ на „БСП за България“ Кристиан Вигенин в декларация от името на парламентарната група.

„Проявяваме разбиране, че в една партия може да има различия по определени въпроси. Разбираме, когато председателят на партията и премиер спира законодателство пред медиите и когато заместник-председателят и председателят на ПГ на ГЕРБ го пуска отново пак през медиите предаде репортер на Агенция „Фокус“. Разбираме също, че между старшия и младшия партньор има непреодолими различия, включително по външната политика и по въпросите на сигурността и че единственото, което следва тази лицемерна коалиция са облагите, на властта“, каза Вигенин.

Според него се е оказало, че по време на председателството премиерът Бойко Борисов посещава Москва, а неговият заместник обявява Русия за основна заплаха за мира и сигурността.
„Каква е логиката правителството да кани Китай да финансира инфраструктурни обекти, като в същото време парламентарната група чрез своя председател само дни преди визитата на китайския премиер обявява Китай за основна заплаха.

От БСП призоваха ГЕРБ да не пропускат възможностите за страната заради партиен егоизъм.
Междувруменно вчера премиерът Бойко Борисовсе разпореди на парламентарната група на ГЕРБ да изтегли законопоректа, с който се иска увеличение на акциза за бездимни цигари.
По думите му с приемането на законопроекта бюджетът щеше да печели поне с 30 млн.лв. повече, които сега отиват в джоба на производителите на тези устройства.
„Щом тези, които критикуват законопроекта, сред които и Патриотите, искат да го изтеглим, нека така да бъде“, заяви той. „Когато след два месеца дойдат да искат пари от бюджета за следващата година, ще им напомня за това тяхно желание“, каза Борисов.
Той коментира разделението, до което се стигна след като ГЕРБ и „Обединени патриоти“ се оказаха на различни мнения относно необходимостта от повишаването на акциза за бездимните тютюневи продукти (IQOS).
„След като искаме да дотираме цигарите, след като искате да подаряваме пари от бюджета за цигари, бездимни, това е загуба за държавния бюджет. Така на практика ние ще дотираме чужди компании, които Патриотите подкрепят. Разпоредил съм на Цветанов или да оттеглят закона, или да не се облагат с такива мита като другите цигари”, каза Борисов.

„Чудя се парламентаризмът или интересът победи днес и разцепи властта? Вчера Премиерът разгневен каза: Наредих на Цветанов да изтеглят закона за акциза. Днес Цветанов отговори: няма да оттеглим закона за акциза. Браво на Цветанов ако е защитил парламентаризма и смята, че повече Борисов няма да разпорежда на Народното събрание какво да прави или жалко ,че Цветанов отново защити закон за частен интерес? Което и от двете да е, едно е ясно: пропастта Борисов – Цветанов вече е видна. За премиера остава само надеждата, че все пак заместникът му му остава последна възможност: „ще си комуникираме с премиера“, коментира в личния си профил  в социалната мрежа лидерката на БСП Корнелия Нинова.

 

Други новини

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!