Непризнателност: Лили Иванова води и посмъртна война с вече покойния голям български композитор Тончо Русев!

1

Естрадната звезда  Лили Иванова дължи половината си кариера и някои от най-големите си хитове именно на Тончо Русев, но въпреки това не почете по никакъв начин паметта му и не показа, че скърби за загубата му. За разлика от десетки свои колеги у нас, и дори по света, които изразиха съболезнования и казаха, че ще остане незабравен с творчеството си, Лили трети ден мълчи.

Певицата не си направи труда да пусне дори един пост или негова песен във фейсбук страницата си, където иначе не пропуска ден през ден да си качва рекламни снимки от турнето или да се фука с букетите от феновете си. Именно почитателите й обаче първи се потресоха от отношението на Лили към Тончо Русев и из социалните мрежи шокирани естрадни любители не спират да коментират, че Иванова този път се е изложила чутовно.

Преди години тя бе причината и за войната между двамата, която се подклаждаше периодично от нея , въпреки опитите на композитора за примирие. Първата обида към Русев Лили нанесе с биографичната си книга, направена от Мартин Карбовски по нейна диктовка. В нея изобилстваше от неприязън и обидни истории към твореца, който според певицата бил меркантилен и тщеславен, тъй като искал да му плаща за това, че пее песните му по концерти и участия, както между другото се прави навсякъде по света.

По същата причина Митко Щерев я осъди и забрани да пее неговите произведения. Тончо Русев не скри обидата и огорчението от написаните неща, но все пак намери сили да й прости и не прибегна до крайни мерки.

„Защо да я забраня? Песните какво са виновни?! – аз така разсъждавам. Нека ги пее, не съм й забранил нищо. Една песен на композитора вижда живот чрез певеца, а Лили е много добра певица – никога няма да си изкривя душата да кажа обратното. Останалото са човешки характери…

Тука ми идват такива мисли: че всеки, макар за кратко, трябва да поседи в болница, за да си преосмисли така, житейските виждания, да си подобри не само сърдечната дейност, ами и качеството на чувствата, които изпитва. Доброта трябва, великодушие и радост да изпитва човек, за да е щастлив! Какво е славата, ако не си здрав и физически, и душевно?! – Нищо – днес те помнят, утре те забравят. Такъв е животът!”, казваше по темата за войната с Лили Русев, пише пик.

И до последно имаше надежда, че двамата може и да се помирят. Че това няма да се случи обаче стана ясно още преди 6 години, когато естрадната прима отказа да почете с глас и присъствие един от най-важните моменти за Тончо – 80-годишния му юбилей, който бе отбелязан с голям концерт в зала 1 на НДК.

Композиторът, който навремето даде вай-големите си хитове на своето протеже Лили бе съкрушен окончателно от нейната неблагодарност. Още повече, че година по-рано той успя да преглътне горчилката от нейната книга и уважи неин голям концерт. На юбилея му тогава пяха 30 топ изпълнители, за които през годините тойе творил – Васил Найденов, Орлин Горанов, Веселин Маринов, Силвия Кацарова, Богдана Карадочева, Петя Буюклиева, Росица Кирилова… Звучаха шлагерите „Телефонна любов“, „Топъл дъжд“, „Чудо“, „Остаряваме бавно“…

Но не и „Панаири“, „Не всичко е пари, приятелю“, „Ти сън ли си“, „Наше лято“, които родната публика познава с гласа на Лили Иванова.

Сред певците бе и Йорданка Христова, която преди години бе принудена от Тончо Русев да отстъпи свой гастрол в Япония, за да отпътува вместо нея Лили. Тя обаче остана непреклонна и съкруши своя създател.

„Не искам да говоря за Лили Иванова, – заяви тогава Тончо Русев. – Въобще да не я чувам.”

Тончо Русев бе един от най-продуктивните родни композитори, създаде над 1000 поп песни за около 40 години кариера.

Това призна след кончината му дори руската звезда Филип Киркоров, който за разлика от Лили почете Тончо Русев. В профила си в „Инстаграм“ Киркоров написа, че е починал „великият български композитор Тончо Русев“.

„Днес е много тъжен ден…Всички, които следят моето творчество знаят каква част в него и в живота Ми като приятел и педагог заемаше Великият Тончо Русев. Днес той премина отвъд границата, която разделя нашия и Другия, По-добрия свят. Този безкрайно талантлив човек, с излъчване на доброта и достойнство постигна своята НЕЗАБРАВА чрез музиката си! Вярвам, че ще продължавам аз да свързвам с красотата, която той остави след себе си като никога няма да престана да изпълнявам Вечните му песни!“, пише на български в профила му, който е харесан от 1,9 милиона души.

„Музиката на Тончо Русев е изключително българска музика, която е писана и адресирана до всеки един от българите. Всеки българин казваше: „Тази музика е за мен, това е част от живота ми“. Затова тя остава във времето“. Това сподели Васил Найденов след смъртта на великия композитор.

„Всеки един от нас му казваше „маестро“. Той наистина остава в сърцата на хората. Това е най-голямото признание за един човек – че е имало смисъл да съществува. Тончо винаги казваше: „Никога не се радвай, когато всички говорят за теб хубаво – когато всички започнат да те хвалят, това е началото на края“, разказа певецът.

Дует Ритон също си спомниха с любов за починалия композитор. Те разкриха, че той е пишел песните си специално за отделните изпълнители и добре е познавал характерите им.

„Именно той е автор на моите първи песни, донесли ми успех и милиони почитатели“, пише Киркоров. „Приемете искрените съболезнования, всички членове на семейството му и целия български народ, на когото са скъпи тези любими песни, които украсяваха българската естрада толкова години“, написа още Киркоров.

 

0
0
Други новини
1 Коментар
  1. Иван каза

    Тази е пълна злобарка,с кой ли не се изпокара ,за къде иза кога й са тези пари немога да разбера

    0

    0

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!