На Светла събота , ето кои красиви имена празнуват…

0

Светла събота е – шестият ден от Светлата седмица. Днес се слави свети Йоан Кръстител.

Имен ден празнуват Мартин, Мартина, Марта.
Съботният ден е посветен на мъртвите, хората раздават просфорки и червени яйца в памет на наскоро починали свои близки.
Днес жените не бива да се мият и да перат, за да не люти сапунената пяна в очите на умрелите, те не кроят и шият дрехи, защото, който се облече с такава дреха, ще умре.
Християните почитат днес св. Мартин Изповедник, папа Римски.

Името Мартин е с латински корени и произхожда от думата „martius“, която означава „дете на Марс“. Марс бил римският бог на войната, но и баща на Ромул и Рем, заради което всички техни потомци били наричани „деца на марс“. Римският папа свети Мартин (649–653 г.) защитавал истинското църковно учение от лъжеучението на монотелитите. Еретиците били покровителствани и от император Констанс (641–668 г.), който споделял техните убеждения. Папа Мартин свикал в Рим поместен събор, на който ереста била осъдена, а еретиците – предадени на анатема.

Като узнал това, императорът обвинил папа Мартин в държавно престъпление, в предателство. По заповед на Констанс двамата защитници на православното учение, Максим Изповедник и папа Мартин, били насила закарани в Цариград, където били изтезавани и съдени като политически престъпници (553 г.). След като претърпял много оскърбления и лишения, папа Мартин бил изпратен на заточение в Херсон Таврически (Крим), където след две години починал, като до края на живота си останал непоколебим изповедник на православното учение.

0
0
Други новини

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!