На Светла събота , ето кои красиви имена празнуват…

0 652

Светла събота е – шестият ден от Светлата седмица. Днес се слави свети Йоан Кръстител.

Имен ден празнуват Мартин, Мартина, Марта.
Съботният ден е посветен на мъртвите, хората раздават просфорки и червени яйца в памет на наскоро починали свои близки.
Днес жените не бива да се мият и да перат, за да не люти сапунената пяна в очите на умрелите, те не кроят и шият дрехи, защото, който се облече с такава дреха, ще умре.
Християните почитат днес св. Мартин Изповедник, папа Римски.

Името Мартин е с латински корени и произхожда от думата „martius“, която означава „дете на Марс“. Марс бил римският бог на войната, но и баща на Ромул и Рем, заради което всички техни потомци били наричани „деца на марс“. Римският папа свети Мартин (649–653 г.) защитавал истинското църковно учение от лъжеучението на монотелитите. Еретиците били покровителствани и от император Констанс (641–668 г.), който споделял техните убеждения. Папа Мартин свикал в Рим поместен събор, на който ереста била осъдена, а еретиците – предадени на анатема.

Като узнал това, императорът обвинил папа Мартин в държавно престъпление, в предателство. По заповед на Констанс двамата защитници на православното учение, Максим Изповедник и папа Мартин, били насила закарани в Цариград, където били изтезавани и съдени като политически престъпници (553 г.). След като претърпял много оскърбления и лишения, папа Мартин бил изпратен на заточение в Херсон Таврически (Крим), където след две години починал, като до края на живота си останал непоколебим изповедник на православното учение.

Други новини

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!