На вниманието на „синята лампа“ на Бойко Борисов! Кметът на Благоевград Ат. Камбитов даден на прокурор за афера с общински имот на старата автогара

Уволненият гл. архитект В. Тинчев обвини градоначалника за подмяна на документи, незаконно строителство и подвеждане на общинските съветници

14 32 866
4
1

Екипът на кмета на Благоевград Атанас Камбитов е даден на прокурор за сделка с общински имот на старата автогара. Сигнал до прокуратурата, до премиера Б. Борисов, до ДАНС и до ДНСК е депозирал вчера бившият главен архитект на общината Васил Тинчев, който преди няколко дни бе уволнен след свикан специално за целта дисциплинарен съвет.

Арх. Тинчев разкрил незаконен строеж в района на старата автогара в центъра на Благоевград на фирма „Стройинвестконсулт 2013“ ЕООД, чийто бивш собственик е кумашинът на кмета Атанас Камбитов, бившият зам. кмет по строителството на общината инж. Янко Янков. Арх. Тинчев твърди, че само за кратък период теренът, върху който има незаконна нова 2-етажна масивна постройка, от публична общинска собственост е станал частна общинска собственост, без да има решение на Общинския съвет.
Публична общинска собственост са имотите, предназначени за трайно задоволяване на обществени потребности от общинско значение. Имотите и вещите – публична общинска собственост, които са престанали да имат такова предназначение, се обявяват от Общинския съвет за частна общинска собственост. Редът за това е само един – чрез решение на Общинския съвет, при което е необходимо да бъде доказана необходимост от промяната на вида на собствеността,пише струмабг.

Още по-шокиращо обаче е решение на местния парламент от последната сесия за 2018 г., с което срещу 54 717 лв. без ДДС в района на старата автогара се продават 155 кв.м общински терен, върху част от който вече е вдигнат въпросният незаконен строеж. Към документите, представени на общинските съветници, има и удостоверение, подписано от зам. кмета по строителството инж. Е. Тунева, в което тя гарантира, че няма образувана административна преписка и констатирано незаконно строителство върху терена, предмет на сделката.

Старата постройка, която има ОПС. Сега на нейно място е изградена нова, без строителни книжа

„Снимах незаконната сграда на 29 декември. На декемврийската сесия на ОбС ми направи впечатление номерът на имота по кадастрална карта на „Стройинвестконсулт 2013“ ЕООД и си спомних, че отказах одобрение на проекта им още през октомври”, разказа вече бившият гл. арх. на Благоевград Васил Тинчев. „Проектът за строителство на „Стройинвестконсулт 2013“ ЕООД е внесен на 22.10.2018 г. и аз трябваше да го одобря до 29.10.2018 г., но вместо да сложа подписа си направих отказ, защото теренът бе отбелязан като публична общинска собственост. На 18.11.2018 г. обаче той, незнайно как, е станал частна общинска собственост. Оказва се, че купувайки апетитния имот от управителя на „Динамик-текс“ ООД Хр. Бърдаров, през юни 2017 г. „Стройинвестконсулт 2013“ ЕООД се сдобива със сграда с площ от 122 кв.м и право на строеж, но сделката не включва терена под металния павилион в съседство, за който имаше само отстъпено право на строеж. Земята под него, същата от проекта за строителство, представен от „Стройинвестконсулт 2013“ ЕООД, е останала публична общинска собственост. При приемане на друга сграда в района бях забелязал двуетажното тяло, за което нямах спомен да съм подписвал разрешение за строеж, но заради голямата натовареност съм забравил да проверя веднага документите и чак след сесията в края на декември отидох на място, видях, че става дума за въпросната сграда, и я снимах. Вероятно охраната ме е видяла, защото не съм се крил. На 2 януари отидох на работа, но на 3-и ми стана лошо и излязох в болнични. Като се върнах, видях, че това е единствената задача, която не съм изпълнил през годината, и направих повторна проверка. Фактите са категорични – става дума за незаконен строеж, за подмяна на документи за собственост и за представяне на неистински такива“, заяви арх. В. Тинчев.

Интересна е схемата, приложена за гласуване на продажбата на общинския терен в района на старата автогара на сесията на ОбС в края на декември. В дневния ред искането е било позиционирано в две точки след взривилото скандал предложение за продажба на общинската земя около заведението „Гъбата“ в местността Бачиново на бившия съдружник на кмета Камбитов – Иван Давидков-Яйцето. Казусът взривил разправии в местния парламент, разгорещил страстите, концентрирал цялото внимание на съветниците и най-вероятно усещането за победа след отказа за продажба на земята около „Гъбата“ е отслабил вниманието на опозицията. Така точката за продажбата на земята в района на старата автогара е минала дори без дискусия с 24 гласа „за“ на 24-ма гласували от 29 регистрирани в залата общински съветници.

Още по-странно е, че мнозина от тях не си спомнят искането на „Стройинвестконсулт 2013“ ЕООД да е било обсъждано преди това в постоянните комисии на местния парламент, въпреки че има официално становище на Комисията по икономика с председател Кр. Роячки.

„Един имот, в който има незаконно строителство, се трансформира от публична общинска в частна собственост и защото аз не го одобрявам, ме наказват с най-тежкото наказание – уволнение. Припомням, че фирма „Стройинвестконсулт 2013“ ЕООД нашумя с това, че през 2017 г. скелето на наполовина санирания високоетажен бл. 16 в кв. 106 по плана на ЦГЧ (б.р. на ул. „Шишман”) се срути часове преди да влезе в сила разрешението за строеж на същия. Крайно наложително е премиерът Б. Борисов и председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов да се фокусират върху случващото се в Благоевград и върху действията на кмета Ат. Камбитов, тъй като след няколко месеца ще е твърде късно“, апелира арх. Васил Тинчев.

Пред наш репортер  гл.архитект Васил Тинчев заяви, че това е само началото, тъй като има още какво да каже. Най напред ще изчака да види дали компетентините органи ще си свършат работата по този въпрос.

 

Други новини
14 Коментара
 1. познат каза

  17

  4

  Браво архитекте, така се прави.Ти си един достоен човек.Благоевград е с теб!

  1. Репортер каза

   6

   15

   Честен с 27 апартамента… Интересноооооо

   1. Към Репортер каза

    24

    2

    Общината да мълчи! Малко ви остава!

    1. Репортер каза

     1

     18

     Абе, в Благоевград да не е само общината. Ясно е, че сте гузни, щом за всичко ви е виновен я кмета, я общината. Обсебени сте.

   2. ... каза

    7

    0

    Говори се, че във всяка новострояща се кооперация камбитов ИМА НЕГОВ АПАРТАМЕНТ?!

   3. Djumaets каза

    1

    0

    Reportere, G-n Tinchev raboti chastno, proektira non-stop, dobur e, tursen e. Tazi profesia e zlatna … ne samo v Bulgaria, no i po sveta. Zashto da niama. Ima, i e deklariral, apartamentite si, nali? Za razlika ot banditi, mutri, kmetove, nepochtenite politici, deputati i t.n.
    Vmesto da mu zavijdate i ocherniate, uvajavaite tezi, koito rabotiat i si plashtat danutsite. Malko sa tezi, koito deklarirat imotite si.

 2. 666 каза

  13

  4

  БРАВО НА КАМБИТОВ! Е НА ТОВА МУ СЕ КАЗВА НАГЪЛ ЛЪЖЕЦ,КРАДЕЦ КОЙТО КАЗВА ДРЪЖТЕ КРАДЕЦА!

 3. КОЙчо каза

  13

  1

  Кой е атанас камбитов от село Падеш и защо се набута в ГЕРБ?!

 4. Защо каза

  14

  2

  Верно ли е , че е изнудвал инвеститори за милиони, които са се отказали заради него?! Верно ли е, че е зъл и отмъстителен и държи в подчинение всички в общината, а корумпираните защитава?! Верно ли е, че ходи на работа отвреме навреме и нема приемен ден?!

  1. reCAPTCHA каза

   13

   0

   Верно е държи се не като лекар а като мутра. Кара супер лъскави и скъпи джип и лимузина при заплата 2бона.
   Съжалявам хората които работят в общината за този човек.

   1. Ако бате каза

    11

    0

    Изобщо не ги съжалявай.
    В общинката са събрани гербаджийски дъщерички синчета и снахички с високи заплати, бонуси и постоянни екскурзийки на наш гръб.
    Изобщо не са за съжаление!
    Редовите граждани докато се трепят по предприятията за левчета на ден тези хрантутници си живуркат царски на народна хранилка.

 5. Djumaets каза

  8

  0

  Popitaite otkude diktatorut na grada, ot SELO Padej, ima bezbroi NEDEKLARIRANI imoti, dali ot zaplatata mu na kmet? Ha-ha? Dali kato se oglejda v ogledaloto Kambitov ne vijda mutrite , koito mu plashtat ili mentora si Cvetan Cvetanov?
  Po tsial sviat profesionalisti, koito rabotiat chastno, a imenno- lekari, arhitekti, proektanti, advokati, sa bogati. Arh Timnchev chestno e deklariral imotite, koito priterjava, pridobiti s trud.
  Az lichno sum bila klient na arh Tinchev predi godini, za postroika po Chernomorieto, cenata, koiato poiska, beshe mnogo po-malka ot tazi na mastitite arhitekti ot Sofia.
  Kakvo e deklariral kradetsa ot Padej?
  Grajdani, kajete NE na korumpiranite gerbercheta, na diktatora ot Padej, na tozi zul, nepochten i otmustitelen individ!

 6. Йоско иосифов каза

  7

  0

  Всички гладни боклуци които са минали и в момента са на постове в община и др държавни предприятия трябва да бъдат разследвани от съответните органи да им бъдат иззети съответно излежани даренията които са получили и присвоили Все пак те са честни хора те не крадат вече избрани и търпяни от народа

 7. Спешно каза

  10

  0

  Борисов, СМЕНЕТЕ МУТРАТА камбитов, защото ГЕРБ ЩЕ ЗАГУБИ ИЗБОРИТЕ с тоя мутрафон!!!

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!