Наплив на българи да почиват в Гърция, цените нагоре

0

Нов бум на българите, тръгнали на почивка в Гърция, отчитат това лято туроператорите въпреки увеличените цени там, както в хотелите, така и в заведенията.
„От 5 г. интересът е към все повече места в южната ни съседка. Даже в момента нямаме голям асортимент от свободни стаи, както е при ранните записвания – коментира Антон Пенев от „Астрал холидейз“. – Местата са ограничени.

Някои хотели са пълни, налични са по-скъпи нощувки. Може би няма да е стаята, която бихте искали, но все пак може да се намери.“
„За поредна година се наблюдава ръст при запитванията за почивки в Гърция от български туристи. Към момента по-голям брой запитвания постъпват за септември, за когато все още има свободни места.

Изчерпани са стаите в повечето хотели
до края на август“,
категорична е и Милена Димовска от „Грабо“.

Всички туроператори отчитат струпването на българи по гръцките морета, независимо че цените там са по-високи в сравнение с м.г.,пише 168 часа. Става въпрос и за нощувките, и за храната, и за алкохола. Освен това е въведен нов туристически данък. Курортната такса се заплаща според категорията на хотела при напускането му. Тя варира от 0,5 до 3 евро на ден.

Увеличението на заявките за почивки в Гърция е средно по 10% повече всяка следваща година. Светлана Ваташка твърди, че много малко хора са потърсили български пакети и хотели чрез нейната фирма.
„Имам чувството, че всички тази година са се запътили към Гърция. Българските хотелиери страшно много губят от отношението към нашия турист. Освен това през чужди резервационни системи – например от Вилнюс и Малага, се предлага
с около 300-400 лв. по-ниски цени
за пакетите по родните курорти“, допълни Ваташка.
Както стана ясно, в Гърция не излиза по-евтино. А на някои от плажовете вече е въведена и такса за ползване на чадър и шезлонг.
„Бях в Санторини наскоро и видях само две заведения, които имаха изискване за ползването на чадър и шезлонг. Едното барче поставяше условие консумацията да е поне 7 евро, а другото – 17 евро. И не видях някой да седне там“, разказа още Ваташка.
Антон Пенев допълва, че входна такса има на плажовете от по-висока категория. Но и в Александруполис са въвели наем за шезлонг от 1 евро на ден.

Но в по-голямата част от курортите се спазва старото правило, че концесионерът да държи и заведението край брега, което срещу поръчка на кафе, бира или снакс предлага безплатно сянка и лежанка. Може да прекараш цял ден на едно фрапе, няма да те изгонят. А на места в Северна Гърция дори
ще те почерпят с безплатна чаша вода.

„Наблюдението ни е, че на много малко места се събира допълнителна такса за комплект (два шезлонга+чадър), като цената е в размер на 7-10 евро“, коментира Милена Димовска.
Заявките в „Грабо“ били главно пакети за хотели или апартаменти в Северна Гърция. Предпочитаните обекти са
близо до пясъчни плажове
и до централната част на населените места, където вечер курортистите могат да се разходят и да се насладят на средиземноморската кухня.

Но освен традиционните почивки на Халкидики, край Солун, Кавала и близките до България курорти, българинът вече тръгва и към по-далечни дестинации.
„Има хора, които слизат към Пелопонес, откриват южните острови.
Много се интересуват от Йонийските острови, и то не само популярните Корфу и Закинтос“, казва Светлана Ваташка.

Състоятелните българи предпочитат малките бутикови хотелчета
на втория ръкав на Халкидики. Наемат вили с частни плажове и басейни. Ситония ги привлича с чистотата си, защото голяма част от нея е включена в „Натура 2000“ за разлика от Касандра, където няма толкова защитени природни кътчета.
На Санторини също почиват по-богати българи. Там има 15 000 стаи в невероятен лукс, някои от които струват по 1000 евро на ден.

Пакетни почивки с тръгване от Солун на емблематичния гръцки остров струват от 970 евро до 3700 евро според категорията на хотела и гледката във високия сезон юли и август.
Цената е за двама и включва още самолетен билет, трансфер летище-хотел-летище и закуска.

 

0
0
Други новини

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!