Над 3 млн.лв. загуби за данъкоплатците!? Санкционират Община Благоевград с 5 до 25% от стойността на извършени европроекти

1

Община Благоевград е платила милиони левове за 10 финансови корекции, наложени по 8 проекта, финансирани по Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020г.“

Това съобщи регионалният министър Петя Аврамова в отговор на въпрос, зададен и от депутати от БСП.
В официалната справка, с която „Струма“ разполага, няма точна сума на щетите, нанесени на общинския бюджет, но са дадени процентите, които общината е платила по всеки от договорите. Според справката по 6 проекта за устойчиво и интергрирано градско развитие са наложени общо 8 финансови корекции, 4 от които са в размер на 5% от стойността на съответния договор с изпълнител, 3 са в размер на 10% и 1 е в безпрецедентния размер от 25%, което говори за много сериозни нарушения, пише струмабг.

Отделно по 1 проект за образователна инфраструктура е наложена 1 финансова корекция в размер на 5% от стойността на договора, с 5% е санкциониран и последният проект, който е на социална инфраструктура.
Според сайта на Министреството на регионалното развитиеи на самата оперативна програма през периода 2014-февруари 2018г. община Благоевград е спечелила 6 проекта.

По устойчиво и итегрирано градско развитие общината е сключила договор за енергийна ефективност и осигуряване на достъп на хора в неравностойно положение в сградата на Регионална служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Благоевград. Пожарната бе санирана и изпълнителят получи 586 500 лв..
По същата програма бе благоустрояването на ул. „Марица“ в участъка от бул. „Димитър Соленски“ до ул. „Иван Михайлов“, велосипедните алеи между бул. „Св.Димитър Солунски“, ул. „Даме Груев“, бул. „Васил Левски“, бул. „Св.св. Кирил и Методий“, и от ул.“Марица“ до ул. „Иван Михайлов“, уличното осветление и озеленяване в района на ул. „Ветрен“ до ЮЗУ „Неофит Рилски“ и ремонт на 6 улици без пътна настилка и без тротоари – „Ветрен“, „Роден край“, „Черно море“, „Съединение“, „Независимост“ и „Руен“. Заедно с мегаремонта на площада пред общината стойността на този ремонт бе 13 177 504.12 лв без ДДС.
Третия проект по „Региони в растеж“ бе за изграждане на социалните жилища в VI микрорайон за настаняване на уязвими, малциствени и социалнослаби групи от населението в неравностойно положение. Стойността на този проект е 9 506 000 лв без ДДС.

Следват проектът за обновяване на фасадите на сградите на ОД МВР и Първо РПУ – Благоевград – 1 645 987 лв., както и на санирането на сградата на общината 3 430 758.49 лв. По „Региони в растеж“ общината спечели и проект за саниране на НХГ и изграждане на физкултурен салон и подпорна стена към него, ремотни дейности в Трето ОУ „Димитър Талев“ и Пето СУ „Георги Измирлиев“, както и на Детска градина №8 „Вечерница“, където ще се смени и оборудването. Този проект е за 3 923 211 лв., но вероятно по него не са наложени санкции, защото не са приключили напълно процедурите и СМР-тата.
Общата стойност на тези 6 договора е 32,2 млн.лв.

Ако се изчислят дори 5% финансови сакции върху нея, излиза, че общината трябва да върне на оперативна програма „Региони в растеж“ 1,6 млн.лв. Не трябва обаче да се забравя, че по 3 от проектите общината като бенифициент е била принудена да възстанови на програмата по 10% от стойността на проектите, а по един- 25%. При това положение не е изключено санкцията да е скочила над 3-4 млн. лв.. Не е ясно от кое перо ще бъде измъкната тази сума, но в бюджета на общината за 2019 г. такъв харч не е заложен. Във всички случаи обаче тази огромна глоба ще бъде за сметка на данъкоплатеца.

2
0
Други новини
1 Коментар
  1. КОЙчо каза

    кмета и екипите му са некомпетентни! камбитов е корумпиран наглец!

    11

    2

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!