Мистерията се разплете: Ето кой дари 2 млн. долара на провинциално българско училище…

0

Дарителят е Андрей Георгиев, който емигрира в САЩ още в средата на миналия век и там работи като лекар.
Над 2 милиона долара завеща български емигрант в Съединените американски щати на родния си град Лом и гимназия „Найден Геров”, която е завършил.
За жеста му разказахме в bTV Новините в началото на миналата година, тогава обаче се знаеше за 1 милион долара. Година по-късно стана ясно, че сумата надвишава 2 милиона долара. Парите ще се използват за обучението на възпитаници в елитни университети в САЩ и Западна Европа.
Името на дарителя е Андрей Георгиев. Роден е през 1921 г. в София, завършва ломската гимназия през 1939 г. и свидетелството за зрелост е сред малкото документи за него.
Журналистът Любомир Йорданов си поставя за цел да издири всичко за дарителя. Най-много данни намира в архива на „Държавна сигурност”, тъй като Андрей Георгиев емигрира в САЩ още в средата на миналия век. Там работи като лекар.

„И поне първите десетилетия се е водел изменник на родината и враг на народа, затова е имало интерес от специалните служби на комунистическия режим към него. Заедно с всички небивалици от рода, че това е един много опасен човек, който ще се върне в България да взривява, да убива, да пали и да организира нелегални конспирации срещу комунистическата власт, там има събрани и доста обективни свидетелства от негови близки и познати”, разказва Любомир Йорданов.
В същия архив са запазени и писма от доктор Андрей Георгиев до роднините му у нас, които според журналиста разкриват ценностите и обясняват жеста му.
„Това е порода хора, каквито вече много рядко се срещат, хора от типа на големите възрожденски дарители. Започват от нулата, трупат богатства и даряват тези богатства на страната си, и то на децата на България, за да се образоват”, допълва Георгиев.
Местната власт проявява интерес към проучванията на Любомир Йорданов и му предлага съвместна изложба.
„Много хора в днешния твърде материален свят, въобще не могат да си обяснят как така ще извадиш 2 милиона долара и ще ги дариш на непознати деца, макар и безкрайно талантливи. И хората се питат какъв е този човек, защо го прави и всичко, което сме събрали, заслужава да бъде показано”, казва журналистът от в. „Труд”.
Половин милион долара отделя Андрей Георгиев за развитието на Лом. Ще бъде създаден обществен съвет, който ще наблюдава изразходването на средствата от дарението, обясни кметът на община Лом Пенка Пенкова.
За това, как да бъдат разпределени парите, ще бъде направено обществено допитване, което започва от 15 август.
Хората от града като че ли се обединяват около идеята да възстановим нашата хубава спортна зала „Балканиада”, която обаче ще изисква много повече средства. Но това може да бъде началото, с което да започне процедурата по проектиране, допълни Пенкова.

0
0
Други новини

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!