Майстор по китайско бойно изкуство демонстрира техники в ЮЗУ

0

Днес в ЮЗУ „Н. Рилски“ студенти, преподаватели и гости отбелязаха традиционния китайски празник „Средата на есента“. Инициатор на тържеството, което се състоя в класна стая „Конфуций“ бе Филологическият факултет.

Специален гост на празника бе майсторът по китайско бойно изкуство Тай чи – Валери Иванов – Лао шъ, един от основателите на школата „Кунгфу център Сюангуей“, основана през 1995 г. Той впечатли гостите с демонстрация на древното китайско бойно изкуство.

„Тай чи е популярното наименование, което е дошло от транскрипцията от английски език на китайския термин, който се употребява със значението „юмрук“. Това, че се казва „Бойно изкуство“ не означава, че се използва само за бой, а бойните изкуства стават изкуства, когато спират да се практикуват като нещо, което може да се употребява по време на война. По скоро практиката е насочена към това да съхранява живота и да се грижи за него, отколкото това да го разрушава. Тай чи е начин, по който древната китайска философия на живота достига до нас и се предава по един практически начин“, каза Валери Иванов. Той отбеляза, че бойното изкуството Тай чи се практикува в България повече от 40 години и печели все повече последователи.

За китайския празник разказа деканът на Филологическия факултет проф. д-р Магдалена Панайотова: „Днес празнуваме двоен празник. Празникът „Средата на есента“ е популярен в Китай. Разбира се, най-известният празник е посрещането на пролетта, така наречената „Китайска нова година“, но празникът „Средата на есента“ е също нещо много интересно, защото символизира събирането на семейството. Ние решихме, че годината, в която започваме обучението по китайски език, трябва да е свързана със събиране на нашите студенти, като събиране в един кръг. „Средата на есента“ се празнува в средата на осмия месец (около 15 октомври), тъй като в китайския календар – 7-и, 8-и и 9-и месец са есенни месеци“. Проф. Панайотова подчерта, че се увеличава броят на студентите, желаещи да изучават китайски език и отбеляза, че от тази година в Югозападния университет „Неофит Рилски“ се предлага нова специалност – „Педагогика на обучението по български и китайски език“, която ще привлича желаещите да изучават екзотичния език.

Гости на тържеството бяха г-жа Гао Чунли (Gao Chunli) – директор от китайска страна на институт „Конфуций“, г-жа Аксиния Колева – директор от българска страна на институт „Конфуций“, г-жа Олга Ялъмова – директор на Първо частно училище с изучаване на китайски език в София, проф. д-р Антони Стоилов и проф. д-р Георги Апостолов – заместник- ректори на ЮЗУ „Неофит Рилски“.

 

0
0
Други новини

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!