Лозарят Иван Стойчев от Ляхово съветва: Виното правете с мерак и го пийте с любов!

0

За всеки уважаващ се стопанин в Пиринско  правеното на вино е не само традиция, но и въпрос на чест. Да наточиш бурканче вино от бъчвата и да получиш слава и признание от близки и приятели, че си превърнал червеното вино в питие за боговете е най-голямото признание.

„Правеното на домашно вино е изкуство“, казва 50- годишният Иван Стойчев от петричкото село Ляхово, който от 15 години отглежда 45 дка лозя в района на селото. „Моето е село е на границата, едната ми стая е в Гърция, а другата в България. Вече от 15 години се занимавам с отглеждане на лозя,обработвам 45 дка, отглеждам традиционните сортове : широка мелнишка, мелник 55, мерло, кабарне, сира. От месец и половина съм тук на пазара в Благоевград и продавам продукцията си, не се оплаквам по 7,8 тона продаваме на ден. Има пазар, купуват се традиционните сортове, от тях става най-хубавото червено вино“,коментира търговецът.

На въпрос  за цените на гроздето тази година с насмешка Иван отговори:“ Всички питат първо за цената. Цените са като миналата година, няма промяна, мерлото и широката мелнишка са по1,20 лв, а кабарнето по левче. Така е нашата работа е трудна, цяла година сме ангажирани, а за хубавото вино най-важен е материалът, тази година е по-малко, но пък по–качествен“.
За хубавото вино най-важен е съдът, в който ще се сложи. Ето защо независимо дали ще го сложат в дървена бъчва или в пластмасов бидон, той трябва първо да бъде почистен със сода каустик и изплакнат със студена вода. Не трябва да има останали микроорганизми от предишната година, защото те ще съсипят новото вино. По желание на всеки,  ако е малка захарността може да си сложи и захар.

„ Знаете ли прави ми впечатление, че с всяка изминала година хората започват да купуват все повече качествени сортове и правят все по-хубаво вино. Българинът винаги е пиел повече, но вече пие качествено вино и се научи да си прави истинско домашно. Вярно, всички разбираме от вино и футбол ама то правенето е цяла философия, ама най-вече мерак трябва. Е това съветвам клиентите: Направете го с мерак и го пийте с любов!“,коментира търговецът.

0
0
Други новини

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!